x

Nyt dødsfald på The Wild Side: Billy Name

Nyt dødsfald på The Wild Side: Billy Name

Dårligt nok har vi sundet os ovenpå Alan Vega fra Suicide, og nu skal der igen stilles skarpt på en af aktørerne fra dengang i 1960'erne, hvor New York-scenen eksploderede, nemlig omkring popkunstneren Andy Warhol (1928-1987). Det er Billy Name, der ikke vågnede af sin søvn i forgårs.

Billy Name blev en del af The Factory i 1963, hvor han var den faste fotograf, der dokumenterede alt, hvad der foregik i og omkring den karismatiske Warhol og hans mange såkaldte Superstars. Han var en mand med mange gode ideer, og blandt de bedre var The Silver Factory, som den oprindelige udgave af The Factory ofte blev kaldt.

Andy Warhol havde et kort - og selvfølgelig kejtet - intimt forhold til Billy Name, som var tjener på en kaffebar, hvor mange kunstnere hang ud. Warhol besøgte derfor dennes lejlighed, som nærmest var svøbt i sølvpapir og sølvmaling. Warhol bad ham derfor om at gøre det samme med den kæmpelejlighed på East 47th Street, hvor han havde sit store værksted, der også blev kendt som den anden udgave af The Factory.

Det lod Billy Name - der i øvrigt var døbt William Linich Jr. - sig ikke sige to gange: han dækkede hele The Factory i staniol, og det var i det space, at de mange såkaldte superstars kom og hjalp Warhol på alskens måder, dels gav en hånd med omkring produktionen af de mange silketryk af mesterens værker og dels som stjerner i de film, Warhol lavede med instruktøren Paul Morrisey.

Blandt de ofte transkønnede stjerner var Ultra Violet, Candy Darling, Brigid Berlin, Joe Dallesandro, Edie Sedgwick, Ingrid Superstar, Holly Woodlawn og Andrea Feldman. Ligesom det var her, at rockgruppen The Velvet Underground blev samlet og lavede de to banebrydende album, The Velvet Underground & Nico (alias “Bananpladen”) og White Light/White Heat. Her var to af de vigtigste figurer selvfølgelig Lou Reed og John Cale, ligesom den tyskfødte sangerinde Nico jo altså var med på den første plade. Her var Billy Name stærkt inde over i udformningen af de historiske pladecovere.

Ud over at være et arbejdsspace, var det også et hangout for alskens kändiser, fra Bob Dylan og Mick Jagger over Truman Capote og Allen Ginsberg til Warhols nære venner, så som designeren Halston, John Lennon og mange andre.

Billy Name var desuden kendt som en innovativ lysmand, som blandt andet arbejdede for The Living Theatre.

Han bliver nævnt flere gange på Lou Reeds og John Cales berømte hyldestplade til Andy Warhol, Songs For Drella. Ligesom det danske orkester Svartbag (med bl.a. guitaristen Anders Rex fra The Bleeder Group) udsendte sangen Billy Name på albummet Svartbag fra 2008.

Der finds desuden en række glimrende bøger med Billy Names fotografier, inclusive disse:

Billy Name: The Silver Age, Blanc And White Photographs from Andy Warhol’s Factory

All Tomorrow’s Parties: Billy Name Photographs of Andy Warhol’s Factory.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA