Nyhed

Worldfestival er på trapperne i nedjusteret udgave

Regeringens nedskæringer rammer verdensmusikken hårdt, og Copenhagen World Music Festival er ingen undtagelse. Alligevel er det et righoldigt program, der præsenteres i dagene 7. - 12. september

CHP World Music Festival er en efterhånden årligt tilbagevendende begivenhed, hvor fokus især er på at vise, hvad den hjemlige scene kan, krydret med enkelte hovednavne. Det er derfor i dagene 7.- 12. september, at københavnsområdet omdannes til en fest, hvor nysgerrigheden overfor verdens rigdom er i fokus. Det ser spændende ud.

Blandt de spændende navne på årest festival er Rocqawali (billedet), det dansk-pakistanske orkester, der netop blender rock og qawwali, den specielle sufi-trance-form, som i sin tid blev kendt via Nuzrat Fateh Ali Khan. Han var fra Faisalabad i Punjab, og det samme er Ejaz Ali, fænomenal kronprins hos en af de ledende familier og forsanger i det fine orkester, der med to skiver i bagagen nu har fået international kontrakt og var med i opløbet til sidste års Grammyuddeling i Los Angeles. De spiller deres medrivende musik til den officielle åbning på Rådhuspladsen, der også tæller den herboende diva indenfor klassisk ægyptisk musik, Fatma Zidan, samt en israelsk duo, Tal y Tali, som åbner festen, som selvfølgelig er gratis og kører fra 14.30 til 19.

Det er en festival skabt af ildsjæle - ikke mindst de involverede orkestre og mange frivillige - og festivalen var, som det meste af verdensmusikmiljøet, hårdt ramt, da regeringen som noget af det første med et pennestrøg lukkede Center for Kultur og Udvikling (CKU), som i mange år var motor for mange vigtige arrangementer, ikke mindst de berømte Images-festivaler. Her kunne man søge om støtte, en mulighed der nu synes bortfaldet.


Derfor er der grund til at klappe af en festival, der trods alt bliver til noget, og hvor der præsenteres en række spændende navne. Her er et lille udvalg:

Er du tændt af Rocqawali, er der grund til at tage på Nørrebro, hvor Koncertkirken på Blågårds Plads præsenterer Partho Sarothy, en indisk virtuos på sarod, instrumentet der i sin tid blev kendt i Vesten via Ali Akbar Khan. Var det mere Fatma Zidans vej, du vil gå, kan du på Kayak Bar under Knippelsbro og se den herboende virtuos på oud, den arabiske lut, Bilal Irshed, samt dennes trio. Endelig spiller dygtige Carl Winther, søn af den afdøde trompetisk, Jens Winther, som er en fantastisk lovende jazzpianist, som denne aften spiller latinmusik på Café Emma på Axeltorv i det centrale København.

CPH World Music Festival hægter sig i år på den lokale Nørrebrofestival Carpark Festival, som foregår i det spændende byrum, som er opstået under Bispeengbuen, et stykke motorvej, som mange kender som del af vejen ud til Hillerødmotorvejen. Her står der verdensmusik på programmet torsdag og fredag, mens den årlige Carpark Festival kører om lørdagen.


Torsdag er der grund til at søge mod Hillerød, hvor Klaverfabrikken blænder op for trioen Dørge/Becker/Carlsen, altså Pierre Dørge på guitar, Irene Becker på klaviaturinstrumenter og Morten Carlsen på saxofon og taragot. Dertil kommer den grønlandske sangerinde, Aviaja Lumholdt, og trommeslager Anders Provis. Bliver man i København, er der nu også meget godt at hente, nemlig på VerdensKulturCentret, som ligger i den Nørrrebroskole, hvor worldklubben Global holder til i den gamle gymnastiksal. Spillestedet ønsker i øvrigt ikke at samarbejde med CPH World Music Festival, men markerer sig på Copenhagen Jazz Festival, som er en naturlig partner, idet Global og Jazzhouse blever kørt som en forretning.

Men på VerdensKulturCentret spiller La Calenda Beat, som præsenterer en stil fra Uruguay, der hedder Candombe. Jeg tror, at det kan blive ret spændende. Alligevel søger undertegnede nok mod Kødbyen på Vesterbro, hvor den kenyanske sangerinde, Nyota Ndogo, optræder med sit band på Råhuset. Hun er en ret spændende eksponent for Taarab-musikken, som især kendes på Zanzibar og har direkte connection til de store ægyptiske divaer.

Endelig samarbejder man torsdag og fredag med Amager Kulturpunkt, som blandst andet inkluderer det kendte spillested, Amager Bio, omkring en todages festival for nordisk middelaldermusik. Her spiller blandt andre det spændende orkester, Virelai.


Andre kunstnere som skal fremhæves er den århusiansk-bosatte baglamaspiller, Orhan Özgür Turan, som har dannet et nyt band, Gadjos og spiller på Kayak Bar (fredag), Moussa Diallo - hvor man i Absalons Kirke på Vesterbro kan se både den finde portrætfilm om sangeren med rødder i både Mali og Danmark, samt opleve hans band bagefter (fredag), countrysangerinden Tamra Rosanes, der optræder på Cafe Bartof (fredag) og de gendannede Acoustic Guitars, der før som nu består af Mikkel Nordsø, Christian Ratzer og Steen Kyed, dog nu tilsat congueroen Eliel Lazo til en musik, der selvfølgelig tog udgangspunkt i den berømte trio med Paco de Lucía og John McLaughlin.

For yderligere informationer om bands tjek CPH World Music Festivals program ud på www.cphworld.dk

 


 

 

 


ANNONCE