x

Leonard Cohen tager rørende afsked med muse og elsker

Leonard Cohen tager rørende afsked med muse og elsker

"Du ved, jeg altid har elsket dig for din skønhed og din visdom, men jeg behøver ikke sige mere, du ved alt om det. Jeg vil blot ønske dig en god rejse. Farvel min kære ven. Endeløs kærlighed, vi ses henne ad vejen". De smukke ord kom ud af munden på den norske dokumentarist Jan Mollestad, men var Leonard Cohens sidste ord til norske Marianne Ihlen, hans tidligere muse og elsker, som døde i forrige uge, 81 år gammel. Det skriver den canadiske radio CBC.

Du kan læse hele brevet på Leonard Cohens Facebook-side.

En tæt ven af Ihlen kontaktede for kort tid siden Cohen for at informere ham om Ihlens tilstand, og på få timer svarede han tilbage, i form af et smukt brev, der blev læst højt for hende på hendes dødsleje. Den nu 81-årige poet, sanger og sangskriver mødte Ihlen på den græske Ø Hydra i begyndelsen af 1960'erne, og hun inspirerede ham til at skrive nogle af sine mest kendte sange, såsom "So Long Marianne" og "Bird On a Wire".

Marianne Ihlen havde boet på Hydra i nogle år med sin dengang seks måneder gamle søn, og hun har selv beskrevet sit første møde med Cohen for den norske forfatter Kari Hesthamar. Hun var inde i byens butik for at købe mælk, da en mørkhåret mand stod i døråbningen med solen bag sig og spurgte: "Vil du gøre os selskab? Vi sidder lige udenfor" – et tilfældigt møde, der fik stor betydning.

Cohen kørte efterfølgende Ihlen hjem til Norge, og kort tid efter modtog hun et telegram hvori der stod: "Jeg har et hus. Alt, jeg har brug for er min kvinde og hendes søn."

De to dannede par op gennem 1960'erne, hvor de skiftevis levede i New York, Montreal og på Hydra. I samme periode lod Cohen sig inspirere til en række af sine bedst kendte sange om sin norske muse. 

Marianne Ihlen døde af aggressiv leukæmi den 29. juli 2016 og blev som nævnt 81 år gammel.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA