x

Musikvideopremiere: Gal Aarhus-kunstner fløj bort fra psykiatrisk hospital

Musikvideopremiere: Gal Aarhus-kunstner fløj bort fra psykiatrisk hospital

Folkeklubben har premiere på musikvideo til deres seneste single, "Overlæge Jacobsen". Se den her forneden.

Filmen er produceret af Alexander Page hos Page Bros Production i samarbejde med Søren Andersen fra Andersen Film og Museum Ovartaci, og den har en længere historie.

I 1971 filmede en fotograf den gale kunstner Ovartacis forsøg på at realisere sin drøm om bort flyve fra det gamle hospital i Aarhus, hvor han var indlagt i 56 år. I kældrene under hospitalet fandt man i år en kasse med den indtil nu aldrig viste afslutning på filmen.

De historiske billeder viser, hvordan Ovartaci i sin selvbyggede, hånddrevne helikopter på mirakuløs vis letter fra jorden over det gamle hospital og flyver ud over Aarhusbugten. Videoen er samtidigt en sidste hyldest til det gamle Bindesbøl-tegnede sindssygehospital i Risskov ved Aarhus, der i århundreder har været asyl for psykisk syge, men i 2018 flyttes fra de smukke omgivelser med skov, park og strand til en pløjemark tæt ved motorvejen som en del af et supersygehus.

Folkeklubben vil ud over at hylde det skæve debattere psykiatriens og galskabens rolle og placering i dagens Danmark:

”Man skal ikke romantisere psykisk sygdom, men man må ej heller pakke den væk, tabuisere det, hvilket der kan være en tendens til, når man fjerner landets smukke psykiatriske hospitaler fra dé idylliske omgivelser, man i måske mere idealistiske tider har skænket psykiatrien og den sindslidende. Endelig er der i dagens Danmark meget få freaks i gadebilledet og meget lidt rum til at være tosset: Siger du noget galt eller hidser dig op i den offentlige debat, kan din karriere være ødelagt på 5 minutter. Men som vi siger til hinanden i bandet, før vi træder op på scener landet over: Uden galskab; ingen lidenskab!”, udtaler Kjartan Arngrim fra Folkeklubben.

Til alle kunstinteresseredes held valgte Ovartaci at flyve tilbage til hospitalet, hvor han færdiggjorde sit kunstneriske virke til sin død i 1985. Hans værker kan ses på det nu lukningstruede Museum Ovartaci på Psykiatrisk Hospital i Risskov, der i snart 100 år har udstillet kunst af brugere af psykiatrien.

Folkeklubben har netop afsluttet en psykiatri-turné, hvor de sammen med Poul Nyrup Rasmussen var rundt i alle landets fem regioner for at spille koncerter på de psykiatriske hospitaler. Nu skal sangen testes på det øvrige og såkaldte normale Danmark.

GAFFAs anmelder Espen Strunk var begejstret for gruppens seneste album, "Danmarksfilm", som han tildelte fem stjerner og blandt andet følgende ord: "Der synes at ligge begavelse og ægte sproglig sans bag teksterne her, og begge dele hører faktisk til sjældenhederne." Læs hele anmeldelsen her.

Se musikvideoen til "Overlæge Jacobsen" her - og du kan herunder se en video med forsanger Kjartan, der fortæller om sangen:
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA