Nyhed

Kampen mod YouTube fortsætter: Flere kunstnere har underskrevet brev til den amerikanske kongres

YouTube gør tyveri muligt og ødelægger musikbranchen. Sådan lyder nogle af de anklager, der har medført, at en række større musikere opfordrer den amerikanske kongres til lovændring

YouTube var tidligere i år i vælten, da det kom frem, at de hvert år betaler kunstnerne et beløb, der er betydeligt lavere end det, som andre streamingtjenester betaler. Nu fortsætter kampen mod YouTube, da flere kunstnere er utilfredse, at de ikke selv kan styre, hvilke af deres sange, der er tilgængeligt på den populære videoportal. Derfor har kunstnere, som Paul McCartney, Beck, Kings of Leon, Taylor Swift med flere skrevet under på en appel til den amerikanske kongres, hvori de opfordrer til, at lovgivningen bliver ændret på området. Det samme mener Irving Azoff, der blandt andet er manager for The Eagles og Van Halen:

”Taylor Swift burde have mulighed for at vælge hvilke af hendes sange, der skal være frit tilgængelige, og hvilke der skal være en del af et betalt abonnement.”

En amerikansk lov fra 1998 tillader virksomheder at uploade indhold, der er copyright på, uden tilladelse fra den pågældende kunstner – under forudsætning af, at virksomheden sletter det igen, hvis der bliver bedt om det. Men det betyder, at musikerne er nødt til at finkæmme en jungle af videoer for at sikre deres materiale. En jungle, der vokser med flere millioner nye uploads hver dag.


Ifølge Irving Azoff har det den konsekvens, at musikerne mister kontrollen over deres eget materiale:

”Kunstnerne har ikke noget valg – deres musik er på YouTube, selvom de ikke vil have det,” siger Irving Azoff.

YouTube har tidligere forsøgt at komme problemet til livs ved at investere i et program, der kan bruges til at plante digitale ”fingeraftryk”, og på den måde identificere piratkopieret materiale. Ifølge YouTube selv skulle systemet kunne opsnuse 99,5 procent af det ulovlige materiale.


Men spørger man Azoff er 99,5 procent ikke nok. Han anslår, at de videoer, der ikke bliver fanget af YouTubes filter er ansvarlig for 48 millioner ulovlige afslipninger om dagen.

”Det kræver stadig en hær til manuelt at gøre krav på de resterende videoer,” lyder det fra manageren.

ANNONCE