x

Interview: Burhan G – kompromisløs amerikanisering

Interview: Burhan G – kompromisløs amerikanisering

Det væltede med roser og priser, da Burhan G albumdebuterede i 2004. Nu er han omsider klar med opfølgeren – og mener selv, han bliver bedre dag for dag.

Første gang, GAFFAs udsendte stødte på Burhan G, var på spillestedet Rust på Nørrebro i København. Det var i slutningen af 1990’erne. Den gang stod der Karen (Rosenberg, red.) på plakaten, og den purunge dreng fra Brøndby Strand krøb genert ind på scenen og bistod Karen i en følsom duet. Selvom attituden var temmelig afdæmpet, så var der ingen tvivl om Burhan G’s vokale talent. Dette udfoldede og raffinerede han senere som en del af crewet omkring Outlandish og i 2004 – i en alder af bare 21 år – udkom så hans eget solodebutalbum "Playground". I denne måned kommer efterfølgeren Breakout. GAFFA har sat Burhan Genc stævne.

– Jeg har fundet ud af, hvem jeg er, og man kommer aldrig til at se mig krybe forlegen ind på en scene igen, slår en ældre og mere selvsikker Burhan G fast, men hans sætter sig til rette i stolen foran GAFFAs udsendte. Anledningen er hans nye album, der ligesom debuten byder på amerikaniseret urban popmusik. Førstesinglen giver ifølge en helt uofficiel P3-kampagne baghjul til falsetkollegaen Justin Timberlake. Og sammenligningen er da bestemt ikke helt hen i vejret, hvilket også billedeæstetisk er berettiget, når man kaster et blik på "videoen til Who Is He?"

Plagiat eller kompromisløshed? fristes jeg derfor til at spørge, selvom jeg udmærket godt ved, hvilket svar hovedpersonen vil give:

– Jeg er meget kompromisløs, når jeg laver musik. Jeg ved, hvad jeg vil have, og selvom jeg ikke lægger skjul på, hvem mine forbilleder er, så er det hele fortolket ud fra min verdensanskuelse, forklarer Buhan G om musikken på hans album "Breakout", der rammer både de fysiske og virtuelle pladebutikker mandag 10. september.

Mere egenrådighed
Breakout er indspillet i Burhan G’s eget studie, og denne gang har han haft fingrene endnu dybere nede i alle albummets tilblivelsesfacetter:

– Jeg er generelt mere engageret i forhold til både produktionerne, tekstskrivningen og kompositionerne, end jeg var på min debutplade. Jeg har tænkt mere over, hvad sangene handler om; jeg er mere bevidst om, at jeg har noget at fortælle. Alle sangene er små historier om mig og mit forhold den verden, der omgiver mig. Musik handler om de store følelser, og det er dem, jeg gerne vil skrive om: kærlighed og savn, selvtillid og svigt. Og om ikke at gro fast, det er derfra titlen stammer, forklarer Burhan G, mens han stryger en hånd over den kortklippede ise. Frisuren er stadig den samme. Til gengæld har Burhan tydeligvis forøget muskelmassen en hel del, siden jeg sidst stødte på ham.

De store læremestre
Buhan G benægter med andre ord at plagiere, men vedkender sig 100 procent sine amerikanske forbilleder:

– Jeg har altid været inspireret af de helt store navne som eksempelvis Michael Jackson, Prince, Stevie Wonder og Timbaland. Jeg beundrer folk, der er virkelig dygtige til det, de gør. Det er derfor – med fare for at lyde højrøvet – at jeg synger som nogle af de bedste. De er mine læremestre, fastslår han uden at blinke med øjnene. Selvtilliden fejler intet. Han tænder en smøg og kvæler et mobilopkald, og fortsætter:
– Det er den viden og kærlighed, jeg har fået fra deres musik, som jeg fortolker gennem mit eget musikalske virke.

Buhan G startede med at synge, da han var helt lille. Hans forældre, der er af tyrkisk afstamning, ville ikke have, at han legede med legetøjsvåben og voldelige superheltefigurer, så de gav ham diverse legetøjsinstrumenter. Allerede i 3. klasse blev han optaget i Københavns drengekor, hvor han blandt andet i en række år sang solosopran, og den musiskorienterede skole Sankt Annæ udgjorde også en lærerig kulisse for Buhan G’s vokale opdragelse. Men det var idolerne fra cd-afspilleren og MTV, der var den nu 24-årige sangers væsentligste mentorer:

– Til at begynde med øvede jeg mig i at synge til mine kassettebånd. Det var i mine første læreår. Jeg kopierede al den musik, jeg elsker, og på den måde er mine cd’er og de mange musikvideoer, jeg har set i tidens løb, mine vigtigste læremestre, vurderer Buhan G., mens han tydeligvis for en kort stund sendes tilbage foran barndomshjemmets spejl, hvor de første performer-attituder blev indstuderet.

– Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville optræde. Og mit sammenrend med Outlandish, hvis småbrødre jeg hang ud med, bekræftede kun det ønske. De gav mig muligheden for at opleve en masse ting, da jeg var meget ung. De troede på mig, og jeg sugede erfaring til mig både kunstnerisk og i forhold til musikbranchen generelt, beretter Burhan G, der ligesom Outlandish udsendte sit debutalbum på selskabet Sony BMG.

Læs resten af interviewet i GAFFA september, der er på gaden nu

Burhan G's hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA