Xander er tilbage med ep: – Jeg føler tryghed i, at jeg ikke ved, hvad jeg skal i morgen

Xander er tilbage med ep: – Jeg føler tryghed i, at jeg ikke ved, hvad jeg skal i morgen

Langstrakte kontraktforhandlinger har forhindret Xander i at gøre det, han elsker allermest, nemlig at udgive musik. I dag, den 7. oktober brager det så igen fra den københavnske popstjerne, der efter næsten fire års stilhed på albumfronten udgiver ep’en Indre By. Den københavnske popstjerne er med egne ord bare sindssygt lykkelig for, at musikken endelig rammer ørerne på hans mange fans, for som han siger ”er det jo vildt svært ikke at udgive, når det nu er at spille musik, man kan og har gjort hele livet.”

De to singler Man Kan Ikk Spole Tiden Tilbage og Spild Tiden har allerede ramt gaden, og resten af ep’en indeholder både samarbejder med rapperne Gilli og Sivas og tracks produceret af Providers, Jens Ole McCoy fra Ukendt Kunstner og Hennedub. Vi taget en snak med Xander om samarbejdet med de mange prominente navne, pausen fra scenelyset og ikke mindst ungdommens rastløshed.

Din nye ep hedder ”Indre By”. Hvorfor?

– Jeg lyttede numrene på ep’en igennem, og "Indre By" var ligesom et tema eller en vibe, der gik igennem alle numrene. Jeg mener ikke nødvendigvis indre by i København. Det skal snare forstås som en følelse. En indre uro. En fornemmelse af, at det altid ulmer lidt. Jeg tror også, folk på landet kan have den her følelse af rastløshed.

Oplever du følelsen af indre by som en god følelse?

– Det kan både være en god og en dårlig følelse. God, fordi man holder sig selv fra at gå i stå, ved at blive på kanten og konstant være på vej et sted hen. Men den kan også have sine minusser. Det er svært at vide, hvad der kommer til at ske. Mennesker, som har et "rigtigt" arbejde ved lidt mere, hvad de har gang i, eller hvor de er om tyve år. Deres liv er ligesom planlagt. Den ro har jeg overhovedet ikke. Jeg ved ikke engang, hvad jeg skal i morgen. Det er en følelse, der hele tiden gør mig urolig. Jeg vil ikke sige usikker, men urolig. Jeg tror, jeg finder en tryghed i, at jeg ikke ved, hvad der skal ske i fremtiden.

Selvom Indre By snarer er en tilstand end et sted, så spiller Indre By i København en stor rolle på ep’en. Hvordan er dit forhold til byen?

– Jeg har boet i København næsten hele mit liv. To steder på Frederiksberg, to steder på Christianshavn, to steder på Nørrebro og endda to steder i Hellerup. Jeg har boet i Rom en kort overgang, men ellers har København været hjemmebasen igennem hele min opvækst.

Du har arbejdet sammen med både Gilli og Sivas på Indre By. Hvordan har det været?

– Gilli, Sivas og jeg er jo bare en del af det samme slæng. Vi har alle de samme venner og har kendt hinanden, inden nogen af os overhovedet indspillede musik. Det giver god mening for mig at arbejde sammen med mine venner i stedet for at skulle ud og lave forretningsmæssige collaborations. Ikke at der er noget galt med det som sådan, men for mig kan det godt føles lidt forceret. Når man laver noget med sine venner, har man lyst til lige at gå den der ekstra mil for dem og give sig lidt hist og her. Plus at når vi skal ud og spille live, så er det bare meget sjovere at være i nærheden af nogen, man godt kan lide at hænge ud med. På mine tidligere album har lyden ikke passet så godt til deres vibe, som lyden på min nye ep gør det. Jeg har tidligere lavet et nummer med Kesi, men det nummer stak lidt ud i forhold til, hvad jeg ellers lavede. Heldigvis passer min nye lyd rigtig godt til Gilli og Sivas.

Hvordan har du skrevet numrene på ”Indre By”?

– De fleste numre er blevet til hjemme ved mig selv på Nørrebro. Jeg skriver helt klart bedst om natten, når telefonen ringer knap så meget. Måske har jeg lige været et eller andet sted henne, der har sat nogle tanker i gang. Klokken tre om natten kan man sgu få lov til at være sig selv. Der er ikke nogle ting, man lige skal ordne, eller nogle mails man lige skal svare på. Jeg sidder også tit sammen med min producer Hennedub, som jeg faktisk også bor sammen med. Han er sindssygt dygtig. Så sidder vi bare ham og jeg og arbejder med en eller anden produktion.

Hvad kredser tekstuniverset på ”Indre By” om?

– Ep’en handler om livet i og omkring indre by. Om det der frie, lette liv, hvor man ikke rigtigt tager ansvar. Om at man gerne vil have den der frihed, hvor alle muligheder er åbne og ingen sætter en stopper for, hvad man må og ikke må, og hvem man må være sammen med. Men samtidig også, hvad det indebærer at have det på den måde. Når man er sammen med nogen lidt længere tid, så begynder de at få ejerskabsfornemmelser og forvente en hel masse. Det handler meget om de forventninger, for de gør, at man kan blive skuffet, fordi man har haft noget på spil. Man ender måske med at såre nogen, uden det har været intentionen. Men det er bare sådan, det fungerer, når man har forventninger. Så kommer man til at såre nogen, og måske bliver man også selv såret, fordi man også selv havde forventninger til nogen, der var lidt hurtige et andet sted eller skiftede mening. 

Albummet ”Hvis jeg skrev dig en sang” kom tilbage i 2O12. Hvad er der sket siden dengang?

– Jeg er selvfølgelig blevet det ældre, og netop fordi jeg ikke har spyttet numre ud og været en masse i medierne, så har det givet lidt ro på i al uroen. Jeg har haft tid til at tænke over, hvor jeg egentlig var på vej hen. Det er ikke, fordi jeg ikke har lavet musik al den tid, men jeg har bare siddet i studiet og knoklet i stedet for.

Hvordan har din lyd udviklet sig siden dengang?

– Lyden på den nye plade er mere en lyd, der definerer hvem jeg er og hvor jeg er lige nu. De andre plader har lidt mere været nogle fede sange, jeg har kastet op i luften. Det her er mere spot on direkte på den jeg er og det liv, jeg har haft gang i. De gamle sange er også hundrede procent ægte, men de her sange er ligesom mere direkte.

Hvordan ser fremtiden ud fra nu? Skal du ud og spille med din nye ep?

– Ja, jeg skal helt klart ud med det. Jeg har fået et nyt bookingbureau, som jeg glæder mig til at arbejde sammen med. De har lagt en masse planer, som de sidder og arbejder på lige nu, men sådan lige på stående fod ved jeg ikke hvordan og hvorledes. Jeg tager et skridt ad gangen og er bare sindssygt glad for, at jeg endelig kan komme ud med noget. Jeg har siddet lidt med en masse både personlige og forretningsmæssige udfordringer, som har gjort, at jeg ikke har kunne udgive noget. Lige nu har jeg bare mega optur over, at ep’en endelig kommer ud. 

Hør ep'en nedenfor:

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA