x

Varm op til Placebos danske koncerter med 11 essentielle numre

Varm op til Placebos danske koncerter med 11 essentielle numre

Placebo har siden udgivelsen af deres debutalbum i 1996 markeret sig som et væsentligt navn på den britiske progressive rockscene. Siden gruppens dannelse i 1994 har de været aktive i mange forskellige konstellationer, dog altid med den amerikansk-engelske forsanger og guitarist Brian Molko og den svenske bassist/guitarist Stefan Olsdal som en del af lineuppen. I de kommende to dage kan Placebo opleves live i Danmark, når de gæster Train, Aarhus den 13. oktober og Store Vega, København den 14. oktober. Begge koncerter er udsolgt.

I den glade anledning varmer vi op til koncerterne med 11 essentielle numre med det legendariske band.

 

"Nancy Boy" (1996)

I 1996 udsendte Placebo deres selvbetitlede debutalbum, hvor gennembrudshittet "Nancy Boy" er til at finde. Nummeret er stadig et af gruppens mest kendte og kredser tekstmæssigt omkring stoffer og seksualitet – emner, som resten af albummet også forholder sig til.

 

"Pure Morning" (1998)

I 1998 udgav Placebo deres andet studiealbum "Without You I’m Nothing", hvor også David Bowie optræder som gæstevokal på et af numrene. Albummets førstesingle "Pure Morning", som for alvor spredte gruppens navn til det brede publikum, opnåede massiv succes i USA og er ofte blevet anvendt i forbindelse med diverse reklamer i England. Molko har udtalt, at nummeret handler om venskab, og at titlens navn refererer til det øjeblik, hvor en ven omfavner og trøster en.

 

"Every You, Every Me" (1998)

Et andet nummer fra albummet "Without You I’m Nothing" som gør sig bemærket, er hittet "Every You Every Me". I dag er det et af de numre, som oftest bliver spillet til Placebos livekoncerter. Sangen blev brugt som soundtrack til filmen "Cruel Intentions" fra 1999 og skildrer vanskeligheden ved et kompliceret forhold med teksten: "Like the naked leads the blind / I know I’m selfish, I’m unkind / Sucker love I always find / Someone to bruise and leave behind". Brian Molko har spøgende udtalt, at sangen handler om alle de stakkels mennesker, som har været så uheldige at have været romantisk involveret med ham.

 

"Special K" (2001)

Med udgivelsen af det tredje studiealbum ”Black Market Music” i 2001 udkom den energiske og medrivende single "Special K", hvis titel er slangudtryk for stoffet ketamin. Nummeret undersøger sammenhængen mellem stoffer og kærlighed ved at sammenligne nyforelskelsens rus med stofindtagelse. Musikvideoens æstetik hylder sci-fi-universet ved at drage paralleller til film som "Fantastic Voyage" fra 1966.

 

"The Bitter End" (2003)

I 2003 udgav Placebo deres fjerde album "Sleeping With Ghosts", som blev produceret i samarbejde med Jim Abiss. Som resultat fik gruppens elektrificerede guitarer en ny dimension, og albummet er ofte blevet fremhævet som gruppens bedste. Nummeret "The Bitter End" er baseret på Geroge Orwells roman "1984". I sangen refereres der til værket ved eksempelvis at nævne datoen den 2. maj, hvor romanens to hovedpersoner, Winston og Julia, første gang tilbragte natten sammen.

 

"Protect Me From What I Want" (2003)

Endnu en sang fra "Sleeping With Ghosts" som man ikke kan komme udenom, er den samfundskritiske "Protect Me From What I Want". Med teksten "Corporate America wakes / Coffee republic in case / We open the latch on the gate / Of the hole that we call our home" sætter Brian Molko spørgsmålstegn ved den amerikanske kultur. Molko har ofte positioneret sig som anti-konformist, ligesom han har udtalt, at han ikke altid er stolt over at blive forbundet med USA, særligt når det drejer sig om krigsførelse. Nummeret er også udgivet i en smuk fransk version med titlen "Protège-Moi".

 

"Post Blue" (2006)

Placebos femte album ”Meds” fra 2006 byder på et utal af bemærkelsesværdige numre, herunder "Post Blue", som opnåede kommerciel succes i forbindelse med den amerikanske tv-serie "One Tree Hill". Brian Molko har påpeget, at sangen handler om afhængighed og følelsen af at miste sig selv i en situation, hvor man gør ét menneske til midtpunktet i sit liv. Selvom linjen "I’d break the back of love for you" kan opfattes som den ultimative kærlighedserklæring, skriver Placebo kærlighedssange med forskruede tekster, hvorigennem de behandler den umulige, komplicerede eller destruktive kærlighed.

 

"Running Up That Hill" (2006)

I 1985 udgav den engelske singer/songwriter Kate Bush singlen "Running Up That Hill", og 20 år senere gav Placebo sig i kast med deres version af det smukke nummer med et utroligt vellykket resultat. Der er skruet ned for tempoet, og Molkos vokal fremstår hjemsøgende, når han inderligt leverer en dragende, langsom udgave af Bushs sang. Placebos version kunne eksempelvis høres i tv-serierne "The Vampire Diaries", "CSI", "Bones", "Queer as Folk", "The O.C." og "NCIS: Los Angeles."

 

"Meds" (2006)

En anden sang fra albummet af samme navn er førstesinglen "Meds", som blot et par måneder efter udgivelsen blev et af de 50 mest spillede numre i den britiske alternative radio, og som har Alison "VV" Mosshart fra The Kills som gæstevokal på omkvædet. Brian Molko, som har været afhængig af stoffer i en periode, har udtalt, at han skriver sange baseret på sine oplevelser i fortiden. Nummeret behandler dermed emner som stoffer, depression, hallucination, anti-depressiv medicin og flugten herfra ved at kaste sig ud i et forhold. Med gentagelsen af linjen "And the sex, and the drugs, and the complications" cementeres det, at gruppen igen lader stoffer og forhold smelte sammen.

 

"Kings of Medicine" (2009)

I 2009 udgav Placebo deres sjette studiealbum "Battle For the Sun", som modtog blandede anmeldelser. Et nummer, som bestemt udmærker sig, er "Kings of Medicine", som temamæssigt kredser om tomhedsfølelsen og desorienteringen efter et endt forhold. Med teksten "Don't leave me here to pass through time / Without a map or road sign / Don't leave me here, my guiding light / Cause I wouldn't know where to begin / I ask the kings of medicine" vender Molko sig igen mod alkohol og stoffer. Hvor "Meds" præsenterede en dyster tone i forhold til samme emne, fremstår "Kings of Medicine" dog mere upbeat, hvorfor lytteren efterlades med en lettere håbefuld fornemmelse ved nummerets afslutning.

 

"A Million Little Pieces" (2013)

I 2013 udgav Placebo deres syvende og seneste album "Loud Like Love", hvor singlen "A Million Little Pieces" er at finde. Dette nummer er de seneste par år blevet en publikumsfavorit til livekoncerterne, og man kan ikke andet end at synge med, når Molko ved sangens afslutning insisterende gentager "All my dreaming torn in pieces" i takt med det musikalske klimaks. Forfatteren James Frey udgav i 2003 romanen "A Million Little Pieces", som fortæller historien om en 23-årig alkohol- og stofmisbruger, og hvordan han håndterer rehabiliteringsprocessen. Molko har højst sandsynligt ladet sig inspirere af værket i dette nummer, som på en og samme tid fremstår både melankolsk og sørgmodig samt trøstende og livsbekæftende.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA