x

Iceland Airwaves dag 2-3: Et vildt visuelt trip

Iceland Airwaves dag 2-3: Et vildt visuelt trip

Blandt de absolut uomgængelige attraktioner for GAFFAs udsendte på dette års Iceland Airwaves står udstillingen "Björk Digital," som skal vise sig at være nøjagtigt lige så bjergtagende, som man turde forvente af netop Björk. Udstillingen åbnede tidligere på året i Sydney, fortsatte til Tokyo og London og har nu altså ramt Reykjavik, hvor den havde premiere forleden.

Og den er i høj grad et work in progress, som værkets creative co-director fortæller under en guidet pressevisning af udstillingen på festivalens tredjedag.

Vi ledes igennem de forskellige etaper, hvor vi iføres headset og oplever videoteknologi af tiltagende forunderlighed ledsage sangene fra Björks seneste, hjerteskærende "Vulnicura"-album.

Det hele folder sig ud over flere etager i kulturhuset Harpa, som siden sin åbning i 2011 er blevet det absolutte omdrejningspunkt for aktiviteterne på Iceland Airwaves.  

Og afsluttes i kompleksets kælder, som er helliget Björks "Biophilia"-projekt og giver lejlighed til at nærstudere såvel Biophilia-appen som de specialbyggede instrumenter fra koncerterne og albummet. Hertil kommer en lille biografsal, hvor samfulde Björks visionære videoer kører i et fortsat, kronologisk loop, som man kan dvæle ved så længe, man orker.

Markante kvinder

Det var også i Harpa, man torsdag aften kunne opleve det legendariske proto-garagerock-band The Sonics fra Tacoma, Washington give den fuld gas med et 45 minutter langt sæt, inden de hastede af sted til lufthavnen og et fly til Tyskland.

Og at antallet af originale medlemmer var begrænset, synes ikke at genere det feststemte publikum i salen, som tilsyneladende købte hele pakken med krasbørstig, forvrænget rock’n’roll ledsaget af sort/hvide-klip fra B-film fra halvtredserne.

Ellers er Iceland Airwaves især de unge – og ikke mindst islandske – navnes fest. Og det er ikke svært at lade sig charmere af eksempelvis pige-punk-bandet Dream Wives, som torsdag eftermiddag giver den første af flere optrædener på festivalen i et lokale på Central Plaza Hotel i midtbyen.

Energien er smittende, den blonde forsanger ligner en krydsning mellem en ung Debbie Harry og Sporty Spice – og just som den association er løbet gennem mit hoved, inkorporerer bandet da også et fragment af netop Spice Girls-hittet "Wannabe" i en aggressiv sang med de gennemgående linjer ”I wanna fuck you up / I wanna cut you up.”

Og så har jeg ikke engang nævnt amerikanske Julia Holters stærke seance på Reykjavik Art Museum senere torsdag. Og har minsandten stadig både Björk og P.J. Harvey til gode – for Airwaves fortsætter for fulde gardiner frem til søndag.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA