Nyhed

Den stilskabende trommeslager Jaki Liebezeit er død

Krautrock-legenden fra Can blev 78 år

Jaki Liebezeit, medstifter af og trommeslager i det stilskabende tyske band Can, døde søndag af lungebetændelse, 78 år, skriver bandet på deres officielle Facebook-side. Her kan man læse:

"Det er med stor sorg, at vi må annoncere, at Jaki er død denne morgen af en pludselig lungebetændelse. Han faldt i søvn fredeligt, omgivet af sine elskede. Vi vil savne ham enormt."

Can var med til at stifte Can i Köln i 1968 sammen med bassist Holger Czukay, elektronikbetjener og fløjtenist David C. Johnston, guitarist Michael Karoli og keyboardspiller Irmin Schmidt. Gruppen debuterede året efter med albummet "Monster Movie", inspireret af psykedelisk rock, og blev senere udvidet med sangeren Damo Suzuki.


Hurtigt udvilkede Liebezeit sin særlige stillestil, det både swingende og metronomisk præcise, repetitive, hypotiserende spil, som blev kendt som en af grundstenene i Can, der i 70'erne på stilskabende vis blandede elementer af rock, jazz, elektronisk musik, verdensmusik og avantgarde i ofte lange, gentagende forløb. Det musikalske udtryk, som også blev dyrket af andre tyske bands som Faust og Neu!, blev hurtigt kendt som "krautrock". En betegnelse, der oprindeligt blev brugt af ikke-tyske musikjournalister, og en bølge, som har inspireret talrige musikere inden for forskellige genrer, herunder sen-70'ernes og start-80'ernes post-punk (Suicide, Joy Division med flere) og 90'ernes post-rock (Tortoise med flere) og elektroniske musik (Autechre med flere).

Can udgav en stribe stilskabende album op gennem 70'erne – blandt andet hovedværkerne "Tago Mago" (1971), "Ege Bamyasi" (1972) og "Future Days" (1973) – men gik i opløsning i 1979 og udsendte kort herefter albummet "Can". De er blevet gendannet flere gange senere, senest i 1999, og udgav et enkelt album mere, "Rite Time", i 1989.

 


I 1977 medvirkede Liebezeit på Brian Enos album "Before and After Science", og efter Can spillede Liebezeit med forskellige kunstnere, blandt andre Eurythmics, Jah Wobble og gruppen Phantomband. I 2002 indledte han et samarbejde med elektronikamusikeren Burnt Friedman. De to udgav sammen fem album og har blandt andet spillet i Jazzhouse i København i 2013 og på Roskilde Festival 2015.

Hør Liebezeits karakteristiske spil på "Vitamin C" fra albummet "Ege Bamyasi" fra 1972:


 

ANNONCE