x

Hvad mente Springsteen, Costello og Waits egentlig om Roy Orbison i 1987?

Hvad mente Springsteen, Costello og Waits egentlig om Roy Orbison i 1987?

I forbindelse med 30-års jubilæet for Roy Orbisons stort opsatte tv-koncert ”Black and White Night” er der blevet udgivet en udvidet version med flere endnu uhørte sange fra aftenen og en mini-dokumentar, hvorfra klippet også er hentet.

Roy Orbison var en markant skikkelse i 60’ernes rockscene i England. Med sin særegne lyse vokal var Orbison en markant skikkelse i udviklingen af poprock med numre som ”Pretty Woman”, "Crying" og ”Only the Lonely”. Mange artister som The Beatles, The Rolling Stones og Elvis Costello har åbent erklæret deres inspiration, og dette udtrykkes i den nyligt udgivne dokumentar. Herfra har Sony lækket et udpluk, hvor musikerne fra arrangementet i 1987 udtaler sig i mildt sagt positive vendinger om ikonet.

Tv-koncerten var skelsættende, fordi den i ganske bogstavelig forstand formede sig som et comeback for Orbison. Efter at have mistet sin kone i en motorcykel-ulykke i 1966 og to sønner i en ildebrand i hjemmet gled han ud af den musikalske superliga i 70’erne og start-80’erne. Det kom sig også af, at mange følte, at Orbinsons musikalske udtryk var ude af synk med samtiden og forældet. Men med koncerten i ’87 blev Orbisons navn genetableret som et pejlemærke i moderne poprock. Dette comeback udmøntede sig i det legendariske samarbejde, der skulle blive kendt som The Travelling Willburys med blandt andre Bob Dylan, George Harrison og Tom Petty. Gruppens første album blev udgivet i oktober 1988. Umiddelbart herefter indspillede Orbison studiealbummet "Mystery Girl", som blev en stor succes, da det udkom i februar 1989. Desværre nåede Orbison ikke at opleve dette, da han døde i december 1988 af et hjerteanfald, 52 år gammel.

I videoen kan man her høre om de deltagende musikeres meget åbenhjertige og særprægede forhold til Orbinson og hans musik. ”Renheden og ynden i hans stemme er noget, du meget sjældent hører” udtaler en ung Springsteen, mens den legendariske producer T Bone Burnett ikke tøver med at erklære Orbison for en af de mest indflydelsesrige sangskrivere, og han udtrykker nærmest en irritation over, at folk ikke krediterer ham for hans tekster, bare fordi han synger så godt.

I anledningen af genudgivelsen har live-albummet fra aftenen også fået en kærlig behandling. Du kan høre den lige her:

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA