Nyhed

Malis store diva synger på jazzfestival

Oumou Sangaré er stadig nummer et i et Mali,der ellers vrimler med store sangerinder. Nu vender hun tilbage til København. Gaffas Torben Holleufer så hende til koncert på hendes hotel i hjemlandet, og kan afsløre, at Oumou aldrig har været bedre

Oumou Sangaré er en legende. En sprællevende sådan. Og ovenikøbet i topform. Derfor er det en fornøjelse at kunne skrive, at vi igen skal opleve hende i København til Jazz by the Sea under Copenhagen Jazzfestival lørdag den 8. juli.

Hjemme i Mali er Oumou Sangaré stadig en topsangerinde, og indenfor Wassoulou-musikken er hun dronningen over dem alle. Når man taler Wassoulou taler man om en region sydøst for hovedstaden, et sted hvor Sikasso er provinshovedstad. Her er noget af det mest spændende jægernes musik, og det er med udgangspunkt i denne, at Oumou Sangaré kom frem som et purungt talent og fik mulighed for at erobre verden. En ting der skete via den afdøde guitarlegende og sanger, Ali Farka Toure (1939-2006).

Ali Farka Toure havde nemlig mødt den engelske producer, Nick Gold fra det engelske selskab World Circuit, som jeg en gang interviewede, og han fortalte beredvilligt, hvordan han selv egentlig ikke havde været så pokkers vidende om musik. Men det rettede Ali Farka Toure op på, og derefter fulgte ikke bare gennembrud for hjemlandet Malis kunstnere - som talte Ali selv, Oumou Sangaré og siden Toumani Diabaté - men også forbindelsen på Cuba, som skulle udmønte sig i verdensmusikkens måske største fairytale, Buena Vista Social Club.


Hjemme hos Oumou

Personligt har jeg kendt Oumou Sangaré i mange år. Ligesom jeg har set hende live i bl.a. Sverige, Marokko og Mali, hvor hun hver gang har leveret fantastiske koncerter. Sidst havde jeg den fornøjelse at opleve divaen på den absolutte hjemmebane, nemlig på hendes eget Hotel Wassoulou i Bamako, hvor hun spiller hver lørdag aften, når hun ikke er på turné i udlandet.

I starten af oktober 2016 var jeg nede i Mali for at være med til at arrangere Spot On Mali Music, en festival der har kørt fire gange i samarbejde mellem blandt andre musikkonservatorierne i Aarhus/Aalborg og Bamako. Her har vi også via venskabet med Moussa Diallo haft Oumou Sangaré til at komme forbi og lade sig præsentere på scenen, hvor en række Mali-kunstnere er blevet præsenteret, ikke mindst mange af de kommende navne fra Oumous egen Wassoulou-region. Du kan se mere på vores site, hvor der er op mod 50 film af undertegnede: www.spotonmalimusic.org


Så sammen med min ven, Barou Diallo - som var bassist hos Ali Farka Touré, og nu har det fine Ali Farka Toure Band med bl.a. Afel Bocoum - tog jeg ud til Oumous hotel, som ligger på vej til lufthavnen. Her var der godt gang i løjerne, som foregik i baghaven, hvor en scene var opstillet ovre bag svømmepølen. Og med den umiskendelige lyd af den afrikanske nattergal i gang. Det kunne ikke blive bedre. Vi fik hæderspladsen og en forfriskning, og så kunne vi se hele showet. Her havde Oumou besøg af adskillige lokale stjerner, og hver gang nogen leverede en solid gang "spraying", altså i sang roste eller fremhævede enkelte gæsters kvaliteter, faldt belønningen i form af en solid bunke 10.000 CFA-sedler. Og ingen fik mere end divaen selv, som med sin mikrofon ville gå rundt efter forgodtbefindende og synge med en kraft, som jeg aldrig har hørt mage til - selv fra Oumou.

Det blev selvfølgelig til en god samtale og stor gensynsglæde med denne usædvanlige og dybt karismatiske kvinde, som endda lovede at komme at synge til vores festival.

Så det er en Oumou Sangaré i absolut topform, der kommer, og man må bare håbe, at arrangørerne ikke har været fedtede med antallet af musikere, som er vigtigt. Alligevel er det først og fremmest stemmen og sangene, fremført af en diva i ordets bedste forstand, som man skal gå efter ved koncerten under åben himmel til Jazz by the Sea.


Oumou Sangaré (ML) – Copenhagen Jazz Festival 2017
Lørdag den 8. juli, kl. 20.00 til Jazz by the Sea

NB – Billetsalget begynder mandag den 13. marts kl. 10.00 via jazz.dk.

ANNONCE