Sort Sol er klar med albumtitel og udgivelsesdato

Sort Sol er klar med albumtitel og udgivelsesdato

Sort Sol, der i år kan fejre 40 års jubilæum, har netop offentliggjort titel og udgivelsesdato på deres første album i 14 år. "Stor langsom stjerne" udkommer 19. maj.

"Stor langsom stjerne" bliver Sort Sols i alt tiende album og det første siden det primært instrumentale soundtrack til Linda Wendels film "Baby" fra 2003. Gruppens seneste album med rent vokalbårne sange er "Snakecharmer" fra 2001.

Bandet ramte efter eget udsagn en kreativ åre, da de sammen med det amerikanske doom metal-band Sunn O)))’s producer Randall Dunn for flere år siden skabte en over 10 minutter lang komposition om ubåden Kursks tragiske forlis i 2000, hvor alle 118 ombordværende omkom på 100 meters dybde i Barentshavet. Nummeret blev fremført på gruppens turné i 2013.

”Det var en følelse af, at vi var trådt ud af et Sort Sol-rum og ind i et nyt,” siger sanger Steen Jørgensen.

Derefter tog tingene fart med at skrive og indspille nyt album. I processen inddrog de gæster som den Oscar-nominerede islandske komponist Jóhann Jóhannsson, slideguitaristen Maggie Bjørklund og sangerinderne Lydmor og amerikanske Chelsea Wolfe.

”Vi satte et hold, som ikke tog hensyn til vores fortid. Som ikke spekulerede på radiostationer. Som var frygtløse og turde lade musikken stå for sig selv. Det er et album, som ikke frygter at være mørkt, langsomt og klart,” siger guitarist Lars Top-Galia. 
 
Blandt albummets mere direkte sange finder man singlen "...Like a Trance Like..." med Lydmor som gæstevokalist. Den kan høres i radioen fra i dag fredag den 7. april og udkommer kommercielt den 28. april.
 
Sort Sol supplerer det ambitiøse album med en omfattende tour, som i sidste uge havde premiere i Greve. Turnéen strækker sig hen over sommeren, hvor Sort Sol optræder på en stribe festivaler, herunder Roskilde Festival, Heartland, Tinderbox, NorthSide og SmukFest.

GAFFAs anmelder Torben Holleufer var begejstret for turnépremieren på Portalen i Greve, hvor han uddelte fem stjerner og blandt andet skrev: "Sort Sol foretog på Portalen et kvantespring, som ikke var et comeback, men nyt liv og nye grænseløse ambitioner." Læs hele anmeldelsen her.

Inspireret af koncerter med Sex Pistols dannede Steen Jørgensen i 1977 bandet Sods – i 1979 udgav de debutalbummet "Minutes to Go", og i 1983 skiftede de navn til Sort Sol. Med 10 Danish Music Awards er Sort Sol blandt de mest prisvindende danske orkestre. I 2016 modtog bandet Pionerprisen ved Årets Steppeulv.
 
Sort Sol består i dag af Steen Jørgensen, Lars Top-Galia og trommeslager Tomas Ortved.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA