Dream Theater før koncerten: – Det eneste, vi ikke eksperimenterer med, er country

Dream Theater før koncerten: – Det eneste, vi ikke eksperimenterer med, er country

Det amerikanske progressive metalband Dream Theater besøger på deres tour DR Koncerthuset og giver siddende koncert søndag den 14. maj.

Dream Theater har udgivet plader siden 1989 og kom på det internationale musik-kort, da de udgav deres andet album ”Images and Words” (1992), hvor de hittede med tracket ”Pull Me Under”. Deres nyeste album er ”The Astonishing", hvilket bringer dem op på hele 13 udgivelser. I år har de været musikalsk eksperimenterende i 25 år og fejrer derfor oprindelsen af Dream Theater med deres tour ”Images, Words & Beyond” som refererer tilbage til deres første plade og den musik de har skabt efterfølgende.

I forbindelse med at Dream Theater kommer til Danmark, har GAFFA talt med forsanger James LaBrie, som fortæller, hvad vi kan forvente af deres 25 års jubilæums tour og koncert den 14. maj, og hvordan han har det med at være på farten.  

 

Tillykke med jeres 25 års jubilæum, James LaBrie. Hvad kan vi forvente af den kommende koncert i DR Koncerthuset?

– Hele koncerten er bygget op omkring vores 25 års jubilæum. Det er et langt show, fordi vi laver to sæt. Det første er sammensat af forskellige numre, vi har produceret gennem vores karriere, man kan kalde det Dream Theaters musikalske bibliotek. Det andet sæt er hele ”Images and Words” fra start til slut, og så har vi et blandet encore, hvor vi spiller ”A Change of Seasons”, som vi ikke har spillet i sin helhed, i mange år. Det bliver en spændende aften, med en høj standard i forhold til produktionen, lysshowet er virkelig godt. Og så er det en anderledes følelse for os, fordi vi fejrer vores 25 års jubilæum med ”Images and Words”. Det er surrealistisk, at det er 25 år siden, vi udgav det album.

 

Jeg kan forstå, at det er en siddende koncert, I afholder. Hvordan har I det med det?

– Så vidt jeg ved, kan det både være en siddende eller stående koncert alt efter, hvor vi er henne på denne tour. Når vi spiller i København, er det siddende, men som sagt varierer det fra aften til aften, som publikum sidder eller står. Da vi var på farten med ”The Astonishing”, var det kun siddende koncerter, hvor der ikke var plads til, at man kunne stå op. Det var meget nyt, da vi startede på den tour, det var lidt underligt, at folk sad ned, komfortable, når vi gik på scenen. Det var vi slet ikke vant til. Publikum plejede at stå op, helt oplivede og fyldt med energi, så det er meget anderledes for os, men på samme tid tror jeg, at det tillader vores fans at opfange musikken og det, der sker på scenen på en helt anden måde, end de ellers ville have muligheden for.

 

Jeres seneste tour var med konceptalbummet "The Astonishing", er der nogle sange med fra den plade på denne tour?

– I det første sæt på touren kommer vi til at spille et par numre fra ”The Astonishing,” men det meste af sættet vil være et miks af sange fra vores tidligere plader. Vi har jo lige været på tour sidste år med netop ”The Astonishing,” så vi vil gerne lægge den lidt på hylden, nu hvor vi fejrer 25 års jubilæum, og i stedet fokusere på, at første sæt er en god blanding fra forskellige plader.

 

Hvordan sætter I sætlister sammen, når nu I har lavet et konceptalbum, hvor sangene hænger så meget sammen?

– Det er faktisk rigtig svært. Selve processen er svær og tager lang tid. Vi prøver at sætte os ned sammen, som band, og sætter alle sammen ord på, hvilke numre vi gerne vil have med i sættet. Herefter prøver vi at sammensætte et samlet tema for sættet og touren, alt efter hvilke sange der er blevet bagt på banen. Vi forsøger også at se på de sange, som vores fans gerne vil høre, hvad de har spurgt om på det sidste. Det hjælper i hvert fald udvælgelsesprocessen. Det tager meget af vores tid, men det bliver nødt til at blive gjort rigtigt, og lige meget hvad vil vi have fans, som er rigtig glade og fans, som overhovedet ikke er fornøjede over vores valg, men det er nærmest umuligt at tilfredsstille alle. For det meste synes jeg, at vi rammer plet.

 

I har lavet 13 album, hvilket er dit yndlings?

– Helt tydeligt er ”Images and Words” ikonisk. Det var albummet, som satte os på kortet på det internationale marked. Det var her, vi blev anderkendt i hele verden, så det har stor, stor betydning for mig. Ud over det vil jeg sige, at ”Scenes from a Memory” helt klart er et fremragende album, og jeg vil også mene, at ”6 Degrees of Inner Turbulence” er fantastisk. De to rammer mig nær hjertet, og så er der et tredje, ”Octavatium”, som er fedt, det er et godt album. Men hvis du spørger mig en anden dag, så kunne jeg sikkert godt finde på at nævne nogle andre af vores plader.  

 

Hvordan er det at være et stort progressivt metalband, når jeres publikum forventer noget nyt på hvert album?

– Det er en stor ære, og ingen af os tager det for givet, at vi kan få lov til at stå på scenen hver aften. At vi er blevet så store, giver os muligheden for at have totalt kreativ frihed, og jeg tror, at alle kunstnere vil kunne relatere til, hvor vigtigt det er ikke at have nogle restriktioner til, hvor vi kan nå i den kreative proces. Det, at vi er i kategorien som progressiv metal, er en virkelig god placering, da vi her kan eksperimentere og flytte grænserne for, hvad vi kan bringe på banen, især uventet og uforudsigeligt, og jeg tror, vores fans elsker netop det. Rent kunstnerisk er det det ultimative – lige præcis der, hvor man helst vil være.  

 

Hvordan vil du beskrive jeres musik?

– Meget eklektisk. Progressiv metal er absolut de to hovedelementer i vores musik, men jeg synes, det løber dybere end det. Vi bruger mange forskellige genrer, og vi trækker på forskellige stilarter, når vi producerer et nummer, for eksempel jazz, klassisk, pop, rock og klassisk rock, oven i selvfølgelig progressiv og metal. De forskellige klasser er med til at udvide den musikalske palet. Jeg tror, den eneste genre, vi overhovedet ikke rører ved, er country. Det kommer bare ikke til at ske.

 

Hvordan forbereder I jer på at tage på tour?

– Personligt sørger jeg for at holde mig i form. Jeg træner en hel del. Jeg bruger også tid på at gennemgå nogle af de sange, som jeg tænker, det kunne være spændende at sætte et andet twist på, end jeg tidligere har gjort. Så spiser jeg sundt og indtager en masse væske. Før en koncert varmer jeg op, og jeg køler af efter koncerten. Det er vigtigt at hvile sig og egentlig bare at holde fokus på det, man laver. Det er, hvad jeg personligt sørger for, de andre gutter laver også deres egne ting hjemmefra før touren. Vi har alle vores rutiner, som gør, at vi kan gå på scenen hver aften.

 

Hvad står der på jeres forplejningsliste?

– Som nævnt sørger jeg for at spise sundt, så jeg spiser et fad med grøntsager og frugt hver dag. Appelsiner, bananer, vindruer og især blåbær er noget, som jeg er glad for. Og så drikker jeg appelsinjuice og en hel masse vand. Generelt efter hvert show får jeg kylling med salat og en olie/eddikedressing – og så tager jeg virkelig mange ekstra vitaminer, ellers brænder jeg helt sammen. Det er alt for nemt at blive syg, når nan er på tour med alle de mennesker, man giver hånd til hver dag og med det skiftende klima fra land til land.

 

Hvad gør I, lige før I går på scenen?

– Det eneste, jeg gør, er at bede universets højere kræfter om at give mig styrke og muligheden for at have en fantastisk aften på scenen som sanger og entertainer. Det gør jeg, lige før vi går på scenen hver aften.

 

I har været på tour mange gange nu, hvordan er det at være af sted? Hvad er det bedste og værste ved at være på tour?

– Det bedste ved at være på tour er at få lov til at gå på scenen hver aften og interagere med vores fans. Hele følelsen af den påskønnelse, vi får fra vores fans, for den musik, vi laver, det vi gør hver aften er fantastisk. Der er ikke nogen bedre følelse i hele verden end at stå foran tusindvis af mennesker og se, hvor stor en pris de sætter på lige netop det, vi gør. Jeg ved, at jeg ikke er den enest,e som har det sådan, jeg vil vove at påstå, at sådan har resten af bandet det også.

Det værste ved at være på tour er, at man altid bliver syg på et eller andet tidspunkt. Især som sanger er man meget udsat. Jeg tror, at fordi vi rejser så meget rundt, med en ret stram tidsplan og ikke ret meget søvn, bliver jeg nemt syg. For det meste har vi jo ikke noget at klage over – helt ærligt – vi laver, hvad vi drømte om at lave, da vi var børn, og mange af os har gjort det i mere end 25 år nu, så vi er ekstremt heldige, og resten må man bare tage, som det kommer, man skal nok komme ovenpå igen.

 

Hvad lytter I til i tourbussen?

– Vi har hver især være personlige ting, vi gerne vil lytte til, så vi hører musik på vores iPhone eller iPod og sådan, så der bliver ikke spillet noget samlet i tourbussen, men vi sidder individuelt og lytter til vores egne enheder. Lige nu hører jeg personligt Shiny Toy Guns, Twenty One Pilots, Coast, The 1975 og Dajjal.

 

Hvad kan vi forvente fra Dream Theater i fremtiden?

– Endnu et album, helt sikkert. Vi er på tour med ”Images, Words & Beyond” hele 2017, vi har stadig mange steder, hvor vi skal nå at spille. I 2018, efter vores 25 års jubilæum, holder vi lige en lille pause, inden vi går i studiet igen og begynder på et nyt album. Vi har allerede tænkt over, hvor vi vil hen med den nye plade, men det vil jeg selvfølgelig ikke afsløre her, men vi har tænkt og tænker stadig meget over, i hvilken retning vi vil gå, og jeg kan fortælle så meget, at det bliver spændende for os såvel som for vores fans.

 

Varm op til koncerten med en live udgave af Dream Theaters første hit ”Pull Me Under” fra "Images and Worlds" fra deres koncert i Luna Park, Buenos Aires (2012).

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA