Da Suspekt fik et skud Fribytterdrømme

Da Suspekt fik et skud Fribytterdrømme

Rapmusikken flyder på Suspekts pladeselskab, Tabu Records, mens rocktoner dundrer i baggrunden. Suspekt har sammen med rockbandet Fribytterdrømme dannet et kreativt kunstnerkollektiv. Sammen dyrker de to bands kærligheden til den gode lyd, mens de plejer roden af kompromisløshed.  

Til efteråret spreder Fribytterdrømme og Suspekt livetoner ud over Danmark. Musik, som er præget af begge gruppers musikalske fodaftryk.  

Ud over en pladekontakt fra Tabu Records har Suspekt-medlemmet Rune Rask været executive producer på rockbandets andet album ”Superego”, mens Lau Pedersens vokal er en del af Suspekts seneste plade ”100 % Jesus”. Et samarbejde, som startede for tre år siden med en lejekontrakt. 

Kaptajn Klos heroinmusik

Når Fribytterdrømme ikke kaster livemusik fra scenekanten, har bandet siden år 2014 holdt til ved TAPF Studio i Vanløse.

Mens de seks bandmedlemmer arbejdede på debutpladen ”Labyrintens Farver”, rykkede Suspekt ind i nabolokalerne. Selvom det rappende trekløver var i gang med at producere skiven ”V”, lagde Suspekt-medlemmet Orgi-E aka. Klamfyr mærke til en langhåret fyr, der sad i gården ved studiet på Kirkebjerg Allé.

- Der sad en piratlignende ung mand og grinede med en Kaptajn Klo-agtig latter. Jeg tænkte, at han var da helt vild sjov. Han sad altid og rullede cowboy-smøger, mens han fortalte røverhistorier, lyder det fra Emil Simonsen.

Sørøveren var forsanger Lau Pedersen fra Fribytterdrømme. Suspekt-medlemmet Rune Rask havde indgået en aftale om at mastere rockbandets debutpladen. Musik, som havnede på Suspekts tur til Los Angeles, hvor de skulle indspille deres musik.

Mens flyveren fløj over landskabet mellem LA og Cambodia, valgte Emil at sætte musikken fra Fribytterdrømme i øretelefonerne. Ud over at rockmusikken blev intromelodien til rejsen, fik Emil et euforisk rus af at lytte til tonerne. 

- De har en lyd, man ikke har hørt før. Et syret univers, hvor man kan gå i dvale til musikken og lade bølgerne forme ens sjæl og tankegang, siger Emil, der beskriver musikken som heroinmusik.

Hjernekirurg på arbejde

Ved siden af Suspekt driver Rune Rask, Andreas Bai Duelund aka. Bai-D og Emil Simonsen pladeselskabet Tabu Records. Efter at have lyttet til Fribytterdrømme var Emil og co. enige om, at musikken var for vigtig til ikke at blive udgivet. 

- Det er fandeme vildt, at nogle, der har været i branchen i tyve år, siger det om et lille rockband fra Fyn, lyder det fra Felix Corrigan Suneson, der er trommeslager i Fribytterdrømme.

På Tabu Records bruger Suspekt deres musikalske armmuskler på musik, der dyrker det kompromisløse. Ud over ”Labyrintens Farver” valgte Suspekt at trykke Fribytterdrømmes tyve minutter lange nummer ”Fribytterdrømmen” på en selvstændig vinyl. En skive, som ifølge Emil sprænger rammerne for radio- og streamningstjenesternes krav på numre, der kun varer tre et halvt minut.

Ifølge Emil fortjener Fribytterdrømme den bedst mulige lyd. Derfor gav Suspekt rockbandet en pladekontrakt på bandets seneste album ”Superego” med Rune Rask som executive producer, mixer og mastering engineer. En mand, hvis arbejde bag knapperne fik Fribytterdrømme til at måbe.

- Det er som at se en hjertekirurg udføre en operation, siger Tobias Agger Johannessen og forklarer:

- Han sad og kørte frem og tilbage mellem knapperne med effekter og mixerpulten på en stol, der ikke havde hjul. Men han vidste præcis, hvor hårdt han skulle skubbe for at ramme præcis den fader-knap, han skulle, lyder det fra keyboardspilleren, der ryster på hovedet.

Modsat debutpladen er albummet ” Superego” skrevet og produceret i studiet, hvor debutpladen var en opsamling af numre, Fribytterdrømme havde spillet på livescenen. 

Gang i hytten

Da Suspekt rykkede ind på TAPF Studio, begyndte kreativiteten og inspirationen at vokse:

- Det er vildt inspirerende at være dernede, når folk indspiller. Så mødes folk til ved terrassen og griller noget mad, hvorefter man går hver til sit for så at mødes og snakke om det, man nu laver. Så er der fucking gang i hytten, siger forsanger Lau Pedersen, der forklarer, at der ofte sker spontane idéer i studiet.

Mens Suspekt var i gang med at lave ”Lings Sang”, hørte Emil og Rune lyden af Lau synge til nogle guitartoner i nabolokalet. En vokal, som gav ham idéen at inddrage sangeren i omkvædet til hyldestnummeret om rapperen Linkoban.

- Laus signaturagtige måde at synge på med referencer til Eik Skaløe og C.V Jørgensen klæder os. På den måde blev det et specielt omkvæd, som bliver husket på en anden måde, end hvis man synger "sut den op fra slap", siger Emil, der havde Lau med på Suspekts miniturné i foråret.

Inspirerende Suspekt-brøl

Selvom Suspekt og Fribytterdrømme har plantet sig i forskellige genrer, ser Fribytterdrømme en lighed mellem sig selv og hiphopgruppen:

- Begge bands består af barndomsvenner, der går i studiet og har det godt sammen. Det, Suspekt har opnået, er det, vi gerne vil opnå. Derfor spejler vi os meget i det, de gør, lyder det fra forsangeren, der indrømmer, at hiphop-gruppen til tider har givet irritation på Roskilde Festival:

- De er nok det band, jeg har bandet og svovlet mest over. Især når nabolandet brølede "Suspekt" hen over pladsen, mens jeg sad med min lille ghettoblaster og bare gerne vil høre Pink Floyd, lyder det fra forsangeren, der hurtigt fortsætter:

- Men uanset om man kan lide det eller ej, så laver Suspekt noget fucking sejt musik. Det er et smagsspørgsmål. Men måden de laver musik på, er sygt inspirerende for os,  lyder det fra forsangeren.

Hen over sommeren og efteråret kan man opleve begge bands på livescenen. Fribytterdrømme tager på deres ”Søg Det Højeste Tour” i oktober og november, hvor de gæster 12 danske byer.

Ud over at Suspekt også starter deres ”Efterårstour 2017” i oktober, begynder tourbussen allerede at trille i festivalsæsonen. Her gæster gruppen blandt andet festivaler som Tinderbox, Nibe Festival og Smukfest.

Indtil begge tourbusser starter op, kan du varme op med sangen "Verden ender for dine fødder" af Fribytterdrømme. En sang, som er en del af rockdrengenes andet album "Superego".

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA