x

Bob Dylan beskyldt for at plagiere dele af sin Nobelpris-tale

Bob Dylan beskyldt for at plagiere dele af sin Nobelpris-tale

Bob Dylan offentliggjorde i begyndelsen af juni – få dage før deadline – den tale, han skulle holde for Nobelpriskomitéen for at få udbetalt de otte millioner svenske kroner, der fulgte med tildelingen af Nobelprisen i litteratur i december. Nu har skribenten Andrea Pitzer på Slate imidlertid påpeget, at Dylan muligvis har plagieret dele af talen fra online-studenterguiden SparkNotes.

I sin tale fortæller Dylan blandt andet om sin inspiration fra Herman Melvilles roman "Moby Dick" fra 1851 og citerer og refererer flittigt fra romanen – heriblandt nogle citater og referater, som ikke findes i romanen, men som kan læses i studenterguiden SparkNotes.

I sin tale fortæller Dylan blandt andet om en "kvæker-pacifist-præst", der fortæller tredjestyrmanden Flask, at "nogle mænd, som bliver såret, vender sig mod God, andre mod bitterhed". Denne linje optræder imidlertid ikke i "Moby Dick", men en lignende linje kan man læse i SparkNotes. Her står der, at præstens "prøvelser har ledt ham til Gud i stedet for bitterhed".

Om romanen fortæller Dylan et sted: "Der er en gal profet på et af skibene, Gabriel, og han forudser Ahabs (hovedpersonen, red.) undergang." SparkNotes skriver: "Et af skibene ... sejler med Gabriel, en gal profet, som forudser undergang."

Dylan siger også: "Kaptajn Boomer – han har mistet en arm til Moby Dick (den store hvide hval, som engang bed kaptajn Ahabs ene ben af ved knæet, red.). Men ... han er lykkelig for at have overlevet. Han kan ikke acceptere Ahabs begær efter hævn." SparkNotes skriver: "Kaptajn Boomer har mistet en arm i et møde med Moby Dick ... Boomer, lykkelig over at have overlevet mødet, forstår ikke Ahabs begær efter hævn."

Andrea Pitzer har fundet i alt 20 eksempler, hvor Dylans referencer til "Moby Dick" synes at stamme fra SparkNotes. Du kan læse dem alle her.

Andrea Pitzer har forsøgt at få en kommentar fra Dylan eller hans management, endnu uden held. Hun har også talt med tre professorer, hvor den ene ikke synes, det er noget problem, den anden ville dumpe Dylan, hvis han var hans elev, og den tredje påpeger det ironiske i, at Dylan angiveligt låner fra SparkNotes, der er beskyttet af copyright, mens der ikke er copyright på Moby Dick på grund af bogens alder.

Det er ikke første gang, Bob Dylan bliver beskyldt for at plagiere. Teksterne på hans album fra 2001, "Love and Theft" (bemærk titlen, red.), er blevet beskyldt for at lægge sig tæt op ad passager fra den japanske forfatter Junichi Sagas bog "Confessions of a Yakuza" fra 1991. Også hans selvbiografi "Chronicles" fra 2004 og nogle af hans malerier er blevet beskyldt for at låne fra andre, skriver Slate.

I et interview fra 2012 fortæller Bob Dylan i øvrigt til Rolling Stone, at det er almindeligt at låne inden for sangskrivning. "Det handler om melodi og rytme, og derefter virker alt. Du gør alt dit. Vi gør det alle."

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA