x

Dagens Camp på Roskilde: - Én, to, tre! Schmeichel er en mur!!

Dagens Camp på Roskilde: - Én, to, tre! Schmeichel er en mur!!

Roskilde Festival 2017 er i gang, og det samme er de mange koncerter. Festivalen er dog meget mere end musik, og især de mange camps i camping-området lægger rammer for unikke fester og andre begivenheder under både opvarmnings- og musikdagene. Vi har været i felten for at finde nogle af de camps, der skiller sig ud fra mængden og lever op til de kriterier, vi stiller til at blive udnævnt til ”Dagens Camp”. Og det må siges, at Camp Danemark opfylder disse krav til fulde.

Camp Danemark er beliggende lige ved den vestlige ende af broen i starten Clean Out Loud-området. Hvis man har svært ved at finde den, skal man blot holde udkig efter en masse festglade, rødhvidklædte unge mennesker, der kan vække minder om den magiske sommeraften i ’92. Mine kollegaer og jeg gik forsigtigt ind i campen, men blev straks omgivet af hjertevarme beboere, der bød på både smørrebrød og hjemmebrygget, lunken snaps. Efter skænken lånte vi et par stykker til en snak om dansker-campen.

Hvordan blev campen og dens koncept grundlagt?

– Vi startede med at være to camps for medicinstuderende. Nogen var ambitiøse og ville lave anlæg, og andre ville bare på Roskilde og feste. Det endte med, at vi lagde de to camps sammen og kom op med dette simple, men geniale tema. Vi plejer normalt at have en masse forskellige danske landsholdstrøjer på, men i år har vi simpelthen fået Hummel til at lave temarelaterede holdtrøjer med navne bagpå. 

Det er jo 25-års jubilæet for EM-finalen i 1992. Skal dette fejres på nogen måde?

– Lige fra starten af har vi haft en tradition med, at vi har en skærm, hvorpå vi viser finalen. Og jeg ved ikke med jer, men vi er virkelig spændte på at se udfaldet af kampen! Vi kom jo med på et wildcard i første omgang, så det er for vildt, at vi er nået så langt – dét havde vi overhovedet ikke forventet! 

Hvordan ser I de danske drenges mulighed for at tage sejren?

– Det bliver virkelig svært. Tyskerne har altid været stærke, men vi har før vist, at vi godt kan, så i morgen gælder det bare om at tro på det. Forsvaret skal være solidt, og Schmeichel skal stå sit livs kamp, og så skal kasserne nok komme. Vi er en lille nation, men til gengæld holder vi sammen, og kan man overkomme alt.

Det er altså især fællesskabet, der bliver afgørende ved finalen?

– Vi mener, at Camp Danemark er lig med fællesskab. Vi tror på, at miraklet kan ske, hvis blot vi står sammen. Én, to, tre! Schmeichel er en mur!!

Hvad med de tyske festivalsgæster, er de velkomne til at se med i morgen?

– Selvfølgelig! Vi embracer jo fællesskabet, og vi er superspændte på at se, hvem der vinder. Jeg ved godt, at vi er konkurrenter under kampen, men vi står jo hver især sammen om at støtte vores hold, så de skal være hjertelig velkomne.

Og hvad hvis tyskerne vinder?

– Altså det gør de jo sandsynligvis, men så drikker vi en øl til ære for de tyske gæster, og vi holder en fest efter kampen uanset kampens udfald. Vi fejrer vinderholdet, og alle er velkomne – tyskere såvel som danskere.

Synes I så, at alle festivalsgængere føler sig velkomne?

– Vi har faktisk haft et stort problem her i Camp Danemark. Mange associerer simpelthen campen med Dansk Folkeparti, og det vil vi understrege, at det er vi bestemt ikke! Kendetegnende Camp Danemark og Danmark generelt er fælleskab, det er lighed med plads fri seksualitet, etnicitet og smørrebrød.

Nu ligger Camp Danemark jo i Clean Out Loud, som er et oprydningsforpligtende område. Hvordan bidrager I til oprydningen?

– Vi har løvrivere! De redder os hver dag. Vi starter om morgenen, hvor vi tager en tur med en løvriver i kvarter hver, og det er det. Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at sidste var Camp Danemark millimeter fra at vinde oprydningskonkurrencen sidste år. Den fungerer således, at man vejer sit skrald dagligt, og vi førte konkurrencen langt det meste af festivalen, men blev slået af en camp på knap 100 mand til allersidst. Vi er kun 20 i campen, så vi går stærkt efter sejren i år. Danskerne er rydelige mennesker – snaps, smørrebrød og løvrivere er vejen frem.

Finalen løb af staben i tirsdag aften, og mod alle odds triumferede de rødhvide i en uforglemmelig 2-0-sejr over tyskerne, der vil gå over i historiebøgerne.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA