x

Karlheinz Stockhausen er død

Karlheinz Stockhausen er død

Den tyske komponist Karlheinz Stockhausen er død, 79 år gammel, oplyser Ritzau. Dødsfaldet fandt sted onsdag den 5. december, men blev først offentliggjort sidst på eftermiddagen fredag den 7. december.

Karlheinz Stockhausen er bredt anerkendt som en af det 20. århundredes største komponister og er især kendt som en af pionererne inden for udviklingen af elektronisk musik og seriel musik – moderne kompositionsmusik bygget op efter andre systemer end den traditionelle dur-mol-tonalitet, hvilket gør, at den serielle musik godt kan fremstå som dissonant og uskøn, hvis man ikke lige er bekendt med stilen.

Det var især i 50’erne og 60’erne, at Stockhausen markerede sig som innovator inden for elektronisk musik og seriel musik. Han har inspireret en lang række af både moderne klassiske komponister og jazz- og rockmusikere. Navne som Miles Davis, Frank Zappa, Kraftwerk, Can, Aphex Twin, Roger Waters, Sonic Youth, Björk og mange flere har nævnt Stockhausen som en inspirationskilde.

I perioden 1977-2003 komponerede Stockhausen blandt andet syv operaer under fællestitlen “Licht”. Han fortsatte med at komponere frem til sin død.

Efter terrorangrebet 11. september 2001 udtalte Stockhausen, at man kunne se angrebet som “verdens største kunstværk”, hvilket medførte voldsom international kritik. Stockhausen sagde senere, at han var blevet misforstået og fejlciteret og ikke støttede terroristerne bag angrebet.

Dødsårsagen er endnu ikke offentliggjort.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA