Nyhed

Krautrock-pioner død: RIP Holger Czukay

Grundlægger af Can, af mange det måske vigtigste band fra det tidligere Vesttysklands såkaldte Krautrock-bølge og siden med på vægtige udgivelser med bl.a. David Sylvian, Brian Eno og mange andre. Nu er Holger Czukay blevet fundet død, 79 år gammel.

Der var engang et fabelagtigt tysk band, der hed Can. Det kommer ikke som en overraskelse for mange, for de har været kult mange steder, og med frontmænd som sanger Damo Suzuki og en bagmand som bassisten og produceren, Holger Czukay, er det fuldt retfærdigt, når vi omtaler værker som 1971-udgivelsen Tago Mago som et europæisk hovedværk fra den endda meget produktive periode.

Nu er Holger Czukay så blevet fundet død i det legendariske studie, hvor han også boede. Han var 79 år gammel, og hans død kommer bare otte måneder efter, at trommeslager Jake Liebezeit lagde stikkerne fra sig en sidste gang. Czukay var egentlig polsk, eller rettere fra et område, Gdansk, der både havde været tysk og polsk. Hans tidlige år faldt sammen med krigen, men efter krigen begyndte hans store interesse for musik og måske snarere for at se de vinkler, andre ikke helt fattede.

Han kom til at studere under den flippede moderne komponist, Karlheinz Stockhausen, det var med den erfaring og tonale sprog, at han var med til at danne Can i 1968. Faktisk betød populærmusik ikke meget for ham, men Beatles-sangen I'm The Walrus ændrede det, ligesom han blev meget påvirket af The Velvet Underground, Frank Zappa og Captain Beefheart. I årene med Can var Czukays mange lydflip med til at definere bandet, og det fortsatte til 1977, hvor han var med på Saw Delight, hvor han mere og mere var gået over til at være den, der manipulerede musikken på alskens måder.


Han gik derefter solo, men ville nøje udvælge en lang række interessante partnere, så som Brian Eno, Jah Wooble og David Sylvian (ex-Japan), med hvem han lavede den fine Flux + Mutability i 1989.. Det var aldrig kedeligt eller stagnerede, ligesom hans fritflydende og utøjlede hang til eksperimenter, aldrig forlod ham. 

Han var produktiv til det sidste. Alligevel er det for tiden med Can, at vi for alvor husker Holger Czukay.

Holger Czukay - 1939-2017 - Æret være hans minde.

 

ANNONCE