Nyhed

Efterårets musikalske oplevelser med Cinemateket

GAFFA.dk - Alt om musik

Efteråret varsler om mulige gråvejrsdage, striktrøjer og filmaftener. Hvis du endnu ikke er klar til at forlade sommeren til fordel for absolut hjemmehygge, så burde du måske rette din opmærksomhed mod Cinematekets program for oktober og november 2017. Vi har fundet et par håndfulde musikalske filmperler, som måske både kan pleje dine efterårsblues og dine øregange.  

MUSIKFILM

MUSIK+VIDEO 

gallery_large


FRE 06/10 21:00

Diverse kunstnere

Der skal ingen tvivl herske om, at musikvideoen som værk har gennemgået noget af en udvikling – ikke blot visuelt, men også i forhold til diverse medierede platforme. Vi må nok erkende, at MTV og andre musikkanaler er en saga blot. Alligevel er der noget inden for musikvideogenren, som blomstrer i disse dage. Antallet af spektakulære audiovisuelle popproduktioner har det seneste årti rullet hurtigt og viralt verden over. Et enkelt eksempel kunne være Beyoncés 45 minutter lange visuelle album Lemonade, som sidste år brændte sig resolut fast på populærkulturens nethinde. Produktionerne bliver tiltagende dyrere og vildere. Til MUSIC+VIDEO forkæler Cinemateket og filmfestivalen CPH PIX dig med en udvalgt række af danske musikvideoer, som har været essentielle i musikvideoens rejse. Bagefter kan du møde diverse instruktører i Asta Bar.


Bestil billetter her.

JAQUES BREL OG HANS VERDEN

gallery_large


SØN 22/10 16:45, TIRS 24/10 20:15

Annett Wolf, 1972

Jacques Brel var en belgisk sanger, sangskriver og skuespiller, som levede i årene 1929-1978 og regnes som en af de største fransksprogede sangskrivere nogensinde. Han har solgt mere end 25 millioner plader på verdensplan. L.O.C. har tidligere berettet til GAFFA: “Første gang jeg hørte nummeret "Ces Gens-là" af Jacques Brel, begyndte jeg, før sangen overhovedet var færdig, at skrive en dansk fortolkning. En fortolkning, der endte som skjult bonustrack på Sakrilegium og har titlen "Folk Som Dem Her". For at det ikke skal være løgn, har jeg sgu lavet en video til ære for, og i samme ånd som Jacques Brels original.” I Annett Wolfs portræt Jaques Brel og hans verden af den nærmest mytiske chanteur er han både nærværende og lyslevende i egen, excentriske person. Mens Damien Bertrands introducerer filmen den 22. oktober, byder Restaurant SULT på fransk skaldyrssuppe og vin inden visningen den 24. oktober.


Bestil billetter til den 22. oktober her.

Bestil billetter til den 24. oktober her

A FILM ABOUT JIMI HENDRIX

gallery_large

TIRS 24/10 19:00


Joe Boyd, Gary Weis og John Head, 1973


Tilbage i 1970 døde Jimi Hendrix i sengen på et Hotel i Notting Hill-kvarteret, London. Efter alle solemærker at dømme blev han kvalt i sit eget opkast, kun 27 år gammel. På dette tidspunkt var Hendrix på tærsklen til en kunstnerisk revolution, og det var derfor et stort musikalsk tab, da han gik bort. I samarbejde med Copenhagen Blues Festival hylder Cinemateket den unge blues- og rocklegende gennem biografien A Film About Jimi Hendrix. En visuel herlighed, som tager dig med til både Monterey- og Woodstock-festivalerne, The Ready Steady Go TV Show og The Marquee Club 1967. Med musikken i højsædet formidler dokumentaren et væld af stemninger og essentielle øjeblikke i forståelsen af Hendrix’ særegenhed, tilsat kommentarer fra den Hendrix’ske inderkreds, blandt andre Eric Clapton, Mick Jagger og Lou Reed.

Bestil billetter her

COLDPLAY LIVE 2012 

gallery_large

FRE 27/10 17:00


Paul Dugdale, 2012


Der er noget helt ekstraordinært over koncerterne fra Coldplays Mylo Xyloto-tour, som senere er blevet dokumenteret og indkapslet i bandets første koncertfilm. I et brusende begejstringshav af hænder, vilde ansigter og alverdens farver byder Coldplay op til dans med et højspændt energiniveau og en sitrende musikalitet. Paul Dugdale, som tidligere har instrueret koncert- og dokumentarfilm for blandt andre The Rolling Stone og Adele, står bag den excentriske herlighed. Mens både farvestrålende widescreen-billeder og sort/hvide optagelser skaber en visuel fest, formår de mellemliggende interviewsituationer med Coldplay at kreere en mere privat og sanselig fornemmelse af det højenergiske band. Du kan enten se filmen i Asta Bar over en øl eller nyde den i stort format i biografen ved siden af baren. Der er både fri entré og fri bevægelighed.

Bestil billetter her.

DANSK PSYCH NIGHT

gallery_large

FRE 17/11 21:30


Diverse kunstnere


1970’erne var en overflod af tøj med batik, sjove urter og østlig filosofi. En tid med psykedeliske og ustyrlige soniske eksperimenter, hvor musik og stoffer i mange tilfælde unægteligt hørte sammen. Cinemateket spoler tiden tilbage og inviterer til syreaften med visninger af de danske dokumentarer Spectator Records – op i røg og Born to Lose. Den dugfriske Spectator Records – op i røg fra 2017 er historien om kollektivet i Aalborg, som forvandlede sig til hovedsædet for den første bølge syrerock gennem pladeselskabet Spectator Records. Bands som Blue Sun, Furekåben, Green Grass og et ungt Gasolin’ tog deres spæde skridt lige her i et sammensurium af stoffer, musik og hippiehygge. I Born to Lose fra 2015 har Uffe Lorenzen, alias Guf, alias Lorenzo Woodrose, viet sit liv til bevidsthedsudvidende musik, svampe og kærlighed. Tilsammen tilbyder Cinemateket således to film, som kan gøre dig klogere på en essentiel del af den danske musikarv.

Bestil billetter her.

PELLE GUDMUNDSEN-HOLMGREEN: MUSIKKEN ER ET MONSTER

gallery_large

SØN 19/11 16:30


Jytte Rex, 2007


Komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen var en mand, der gik sine egne veje og skabte en musik, som favnede alskens egne på jorden. Ligesom han blandt andet med afsæt i komponister som John Cage og Edgard Varèse og kunstretninger som specielt pop-art ville sætte elementer sammen med en nærmest tilfældig tilgang, der skabte store overraskelser. Han er blevet hædret med Carl Nielsen Prisen og er på kulturministeriets kanon, og som søn af billedhuggeren Jørgen Gudmundsen-Holmgreen tænkte han både visuelt og kreativt i en meget tidlig alder. Han var en mand af kontraster, og i hans musik finder man således utallige modstridende fænomener på stort set alle niveauer. I Musikken er et monster fortæller den danske komponist om musikkens mangetydige væsen, som strækker sig fra et altædende monster til en del af dyrerigets sproglige univers.

Bestil billetter her.

STUMFILMSKONCERTER

THAT NIGHT’S WIFE

gallery_large

SØN 15/10 19:00


Yasujiro Ozus, 1930


Noir-stumfilm, gangsterkrimi, familiedrama og levende musik. Hvordan lyder dette sammensurium i dine ører? Sidste år inviterede Cinemateket til den japanske stumfilm Dragnet Girl, akkompagneret af toner fra Christian Rønn og Jakob Draminsky, hvilket blev en rygende succes. Nu kan du igen dykke ned i japansk filmnørderi med stumfilmen That Night’s Wife. Som i adskillige af Ozus film er omdrejningspunktet konflikten mellem de strenge moralske forpligtelser og sociale krav, som samfundet stiller til individet over for de mere dybe og personlige følelser. En traditionel japansk konflikt mellem henholdsvis "giri" og "ninjô". Mens Rønn bevæger sig i spændingsfeltet mellem manipulation af analoge lydkilder og håndspillet improvisation, arbejder Draminsky i særdeleshed med lydkunst og musikdramatik. De har selv udtalt sig om projektet: “Vi bruger Ozus film som visuelle parturer og guidelines på en fælles rejse ind i et klangligt "nu" inspireret af spor i fortidens medielandskab.”

Bestil billetter her.

STORM OVER ASIEN

gallery_large

ONS  08/11 19:15


Vsevolod Pudovkin, 1928


Er du dedikeret filmnørd, så bør du se denne sovjetiske stumfilm i sorte og hvide farver. Det fantastiske ved stumfilm er, at man kan tilføje et hvilket som helst soundtrack til fortællingen. Cinemateket viser Storm over Asien med tilhørende levende og stemningsfuld livemusik. Værket er et af Pudovkins sidste indiskutable mesterværker, som beretter om den mongolske jæger Blair, der under den Russiske Borgerkrig i 1918 bliver en lille brik i et større, politisk magtspil. I bedste Pudovski-stil er alle scener helt signifikante for filmens stemning. Når alt er fryd og gammen, er steppen ligeledes fredfyldt. Under filmens klimaks er den til gengæld både blæsende og voldelig. De mongolske stepper er filmens dansegulv, og de langstrakte landskabsbilleder er med til at gøre Storm over Asien til en visuel perle.

Bestil billetter her.

KUNSTLØRDAG MED LEVENDE MUSIK

gallery_large

LØR 11/11 13:00


Urban Gad, 1913


Guitaristen Mark Solborg og multiblæseren Lars Greve leverer stemningsfuld musik denne herlige lørdag, hvor Cinemateket inviterer til en dybere forståelse af dansk kunst, således maleren Ejnar Nielsen og skuespillerinden Asta Nielsen. Hvad har disse to excentrikere mon tilfælles, ud over deres efternavn? Efter introduktion af Ejnar viser Cinemateket Urban Gads Dødedansen fra 1913, som i sandhed er et 35 minutters langt og stumt melodrama i mol. Her møder vi den smukke entertainer Bella (Asta Nielsen), som tiltrækkes voldsomt af komponisten Czerneck. Sammenspillet mellem Czernecks musik og Bellas temperament udvikler sig fatalt, og snart danser de to i bogstaveligste forstand en farlig og dødserotisk dans. Solberg og Greve akkompagnerer med toner fra både guitar, klarinet og ukulele.

Bestil billetter her.

MUSIKALSKE FILM OG EVENTS

GOOD TIME

gallery_large

SØN 08/10 21:30, TORS 12/10 19:15, LØR 14/10 19:00, SØN 15/10 19:15, MAN 16/10 19:15, TIRS 17/10 16:45, ONS 18/10 19:15, TORS 19/10 19:15, LØR 21/10 14:15


Joshua Safdie og Ben Safdie, 2017


Kunne du lide soundtracket til Nicolas Winding Refns elektriske Drive? I så fald burde du kigge noget nærmere på denne film. Soundtracket er en implosion af elektronisk og rå synth i melodiske udstrækninger, toppet med både vild støj og smukke rumklange. Producer og musiker David Lopatin alias Oneohtrix Point Never er skaberen bag det sitrende soundtrack – en herlighed, som i øvrigt vandt prisen for bedste soundtrack på årets Cannes Film Festival. Efter et forkludret bankrøveri kommer to brødre i et gedigent fedtefad. Mens den mentalt handicappede Nick (Benny Safdie) sættes bag tremmer, må Conny (Robert Pattinson) tonse rundt i New Yorks Citys hæsblæsende undergrund i forsøget på at få ham ud. Handlingen udspiller sig over en enkelt, men meget lang nat, hvor både komik og heftig suspense mødes til dans.

Bestil billetter her.

NICK CAVES FASCINERENDE, BLODRØDE VERDEN

gallery_large

FRE 13/10 21:30-22:00 og 22:30-23:00


Godt nok er det fredag den 13., men Cinemateket satser alligevel på, at der er nogle vovehalse, som tør bevæge sig ud i det ganske, danske mørke og besøge biografen under Kulturnatten 2017. Her kan man blandt andet tage med kritiker Klaus Lynggaard på en forførende billedrejse i sangeren Nick Caves morbide univers. Illustrationerne og klippene er plukket fra diverse sammenhænge, og således får du et alsidigt indblik i mørkemageren og humoristen Cave. Den australske rockmytoman kan om nogen række hånden ind i mørket og sætte billeder på det. Kom – hvis du tør.


ANNONCE