Ti navne, vi gerne vil høre på Roskilde Festival

Ti navne, vi gerne vil høre på Roskilde Festival

I morgen offentliggør Roskilde Festival yderligere 11 kunstnernavne til næste års festivalprogram. Nordens største festival har allerede offentliggjort de ti første navne, blandt andre Bruno Mars, C.V. Jørgensen og Mogwai. Det er noget af en dyd at sammensætte et mangfoldigt musikprogram, som både spænder over genrer, nyt og gammelt og lever op til kønskvoter og efterspørgsel. På redaktionen har vi taget udfordringen op med vores bud på ti navne, som gerne må pryde næste års Roskilde-plakat – og som alle har en ledig kalender i festivaldagene.

The Streets

The Streets er tilbage. Gruppen med rapper Mike Skinner har annonceret en britisk turné i 2018, og det bliver deres første siden 2011. De har før besøgt Roskilde Festival i både 2006 og 2008. The Streets brød massivt igennem i 2002 med Original Pirate Material. En herlighed, der bød på Mike Skinners spoken word-orienterede rap og britiske udtale samt hverdagsrealistiske tekster fra storbyens ungdoms- og natteliv over UK garage-inspireret musik. Siden fulgte yderligere fire album og hits som "Fit But You Know It" (2004), "Dry Your Eyes" (2004) og "When You Wasn't Famous" (2006). Seneste album var Computers and Blues fra 2011, hvorefter The Streets tog på afskedsturné.

Den seneste koncert på dansk jord fandt sted på NorthSide 2011, hvor GAFFAs anmelder Rebecca Thuesen uddelte fem stjerner og ordene: "Trods alle finesser, og trods den skønne, uprætentiøse frontmands nærvær og energi, kommer publikum ikke for alvor op at ringe, før de to store hitliste-tracks "Dry Your Eyes" og "Fit But You Know It" skyller ind over os. Det er, hvad man kan forvente, det er som nævnt ikke en stor del af NorthSides publikum, der har alle The Streets' plader stående på hylden, men for mig var det en flot og helstøbt koncert, jeg ikke ville have undværet for noget.”

Lyt til "Dry Your Eyes" herunder.

Eminem

Den amerikanske rapper Marshall Bruce Mathers III, bedre kendt under sit kunstnernavn Eminem eller sit alter ego Slim Shady, har endnu ikke givet koncert på dansk jord. Derfor kunne det da også være vildt, hvis han gav en koncert på Roskilde Festival. Eminem debuterede i 1996 med albummet Infinite og brød igennem med toeren The Slim Shady LP fra 1999. Som vi tidligere har skriblet lidt om her på siden, vil Eminem dette efterår udgive sit niende studiealbum – singleforløberen "Walk on Water" med Beyoncé på gæstevokal udkom i fredags. I oktober sidste år tweetede han "Bare rolig, jeg arbejder på et album", samtidig med at han udgav anti-Trump-sangen "Campaign Speech". Det nye album bliver opfølgeren til The Marshall Mathers LP 2 fra 2013. Et album, som GAFFAs anmelder Michael José Gonzalez begejstret tildelte fem stjerner.

Lyt til Eminems nylige og meget omtalte freestyle-svada til Donald Trump herunder.

St. Vincent

Den amerikanske sangerinde, der også er kendt som Annie Clark, havde sit store gennembrud i 2014 med det selvbetitlede fjerde soloalbum, der fik fem stjerner af GAFFAs anmelder. Året efter gæstede hun Arena på Roskilde Festival og brillerede til fem ud af seks stjerner: “Der var engang, hvor der huserede et pokkers postyr om, hvorvidt kvinder kunne spille guitar. Ud over at hele den diskussion er noget forbandet vrøvl, burde de mølædte, reaktionære herrer, der ledte an, måske have indfundet sig til messe på Arena denne torsdag aften. Her viste Annie Clark, lille af kropsbygning, med overdreven blå øjenskygge, røde læber og sort hår, hvordan man kan nytænke guitarens seks strenge i forvrænget orgasme.” St. Vincent er netop albumaktuel med MASSEDUCTION, som ifølge Annie selv handler om magt, farlige kærlighedsforhold, sex og død. 

Lyt til ”Los Ageless” fra MASSEDUCTION herunder.

Jay-Z

Tilbage i juli udgav den amerikanske hiphop-mogul Jay-Z sit 13. studiealbum, det første siden Magna Carta Holy Grail fra 2013, således 4:44. GAFFA tildelte albummet fem begejstrede stjerner og ordene: ”Albummet er andet og mere end bare en undskyldning til Beyoncé, et modsvar til Lemonade og Jay, der forholder sig til sine fejltrin. Det er det også, men mest af alt er det et moden rapkonge, der har begået sit mest personlige album til dato. Det er som om, Jay-Z har besluttet sig for, at Kendrick ikke skal være alene om at udgive et stort hiphop-opus i år og virkelig har lagt sig i selen for at levere sit bedste. Og det gør han.” Det må være på tide, Jay kigger forbi Danmark igen, hvor han sidst spillede i Herning i 2012 med Kanye West på deres Watch the Throne-tour, som i øvrigt medførte seks stjerner fra vores begejstrede anmelder. Sidste solo-koncert var på Orange Scene på Roskilde Festival tilbage i 2008. Så han kunne jo passende vende tilbage igen ti år senere. Just sayin’...

Lyt til nummeret 4:44 herunder.

SZA

Hvis du kan lide Frank Ocean-blød r&b, tilbagelæet neo-soul og intelligente tekster, så skal du krydse fingrene sammen med os. Den spirende r&b-sanger Solána Imani Rowe alias SZA udgav sit anmelderroste debutalbum CRTL tilbage i juni gennem Top Dawg, samme label, som huser blandt andre Kendrick Lamar. Hun er kvinden bag Rihannas storhit “Consideration” og har arbejdet sammen med blandt andre Kendrick Lamar, Chance the Rapper, Lorde og Travis Scott. CTRL beretter netop om kontrol, om både selvkontrol og tabet af den, og lige her finder man et dejlig upoleret stykke med ungdomssind. Efter at have skrevet for både Beyonce og Rihanna træder SZA selv ud i rampelyset – og hun gør det med en fandenivoldskhed, som vi meget gerne vil opleve på Roskilde.

Lyt til “Drew Berrymore” herunder.

MGMT

Er du en af dem, som utallige gange har danset fødderne ømme til MGMTs “Electric Feel”, “Kids” eller “Time to Pretend”? Det er vi i hvert fald et par stykker her på redaktionen, som har. Duoen, som udgøres af henholdsvis Andrew Van Wyngarden og Benjamin Goldwasser, har ikke udgivet et nyt album siden den selvbetitlede plade fra 2013, som var en opfølgeren til Oracular Spectacular fra 2007 samt Congratulations fra 2010. Dog har de flere gange varslet om nyt udspil i løbet af 2017 og det er da også begyndt at rumstere på duoens Twitterprofil, hvor den amerikanske duo har sendt en teasende video ud i det store cyperspace. Hvornår den nye musik fra MGMT præcist udkommer til næste år, fremgår ikke af tweetet, men vi håber gevaldigt på, at et nyt album sender duoen forbi nogle af de danske festivaler – meget gerne Roskilde.

Lyt til “Electric Feel” herunder.

Beck

Becks nyligt udgivne 13. album lod vente på sig, og i vanlig kontrær stil har det begavede multitalent valgt, at det nye Colors skal være en dansabel og diametral modsætning til den blide, rolige og akustiske Grammy-vinder Morning Phase fra 2014. Beck har kridtet danseskoene og skabt sit velsagtens mest klubvenlige album siden Midnite Vultures. Yes, tænker vi bare. Det er helt oplagt, at den amerikanske beatbasker lægger vejen forbi Danmark. Tilbage i 2016 lukkede og slukkede Beck for NorthSide Festival til fem stjerner og dommen: “De gav et tætpakket publikum halvanden times dansevenlig underholdning, hvor det var næsten umuligt at stå stille til de uimodståelige postmoderne funkeskapader og rockede guitarsange pakket ind i beatlesque harmonier”.

Lyt til “Up All Night” fra det seneste album herunder.

Kelela

Den amerikanske sanger og sangskriver er blevet beskrevet som en moderne popartist på kanten af den eksperimenterende r&b-bevægelse. Med rødder i Etiopien bevæger Kelela sig i et på samme tid personligt og eksperimenterende univers. Hun er blevet sammenlignet med både Janet Jackson og Beyoncé. Kelelas lyd er lige dele 90'ernes bløde r&b-vokal og en fremtidsagtig, hård produktion, som til at begynde med intentionelt kan forundre lytteren, men som langsomt kryber ind under huden. Take Me Apart fra 2017 er sangerindens første fuldlængde studiealbum. Det følger op på mixtapet Cut 4 Me fra 2013 og hendes gennembruds-ep fra 2015, Hallucinogen. Kelela spillede sidste år til Distortion, hvor GAFFA gav koncerten fem stjerner og ordene: ”Hele Kelelas optræden er præget af minimalisme og ubesværet, naturlig elegance, som efterlader publikum i en timelang trance og udgør en opløftende kontrast til de mange hårdere genrer, der gæster Distortion.”

Lyt til "LMK" fra Take Me Apart herunder.

King Krule

Vi er vilde med Archy Marshall alias King Krules mørke, croonede vokal og den vellydende symbiose mellem jazz, blues, pop, punk, hiphop og darkwave. King Krules to album fra henholdsvis 2013 og 2015 har høstet anmelderroser verden over. Den første og længe ventede danske koncert med den rødhårede englænder fandt (efter en Roskilde-aflysning i 2013) sted i Pumpehuset i 2014 – en koncert, der udløste fem stjerner fra GAFFAs anmelder Anine Fuglsang. Hun beskrev ham som ”En ung mand med et musikalsk såvel som lyrisk univers fyldt med plads til at gå på opdagelse, men også et univers, der kræver din udelte opmærksomhed, hvis du tilnærmelsesvis vil forsøge at forstå denne unge mand med den rustne, modne stemme, der er i slående kontrast til det uskyldige udseende.”

Krule sejler dunkelt derudad med halvdovne blæsere, spacesounds og jazzede rytmer, og selvom han kun er 24 år, emmer hans vokal og lyriske univers af noget både bittert, gammelklogt og herligt.

Lyt til han nye single "Dum Surfer" herunder.

Chelsea Wolfe

Amerikanske Chelsea Wolfe har siden sin debut i 2010 udgivet dystopiske værker i grænselandet mellem folk, alternativ rock og doom metal. Dette resulterede i mesterværket Abyss fra 2015, hvor hun endelig skruede helt op for guitarerne. Guitarerne er endnu højere og hurtigere på Hiss Spun, og en nyfunden rock-sensibilitet har erstattet den mere minimalistiske folk-fornemmelse, som stadig fandtes på Abyss. Chelsea Wolfe disker op med hypnotisk og underspillet goth rock og glider uden om de mest trættende klichéer. Lige her rammer hun en følsom, men stærk tone i forlængelse af Siouxie, men oftest langsommere og mere elektronisk. Når hun er bedst, er der dømt hypnotisk, tranceskabende dødsmesse med englevokal.

Chelsea Wolfe medvirker i øvrigt på Sort Sols aktuelle comebackalbum Stor langsom stjerne på sangen "Life Took You for a Freq".

Lyt til "16 Psyche" fra Hiss Spun herunder.  

Nephew

”Achtung NephUnited!” skrev Nephew for nylig i en pressemeddelelse. Nephew er tilbage, og de offentliggjorde i samme forbindelse en koncert på næste års Smukfest. Det er festival et ud af to, men hvilken anden festival, de optræder på, er dog endnu uvist. Genforeningen med Roskilde Festival virker på en eller anden måde helt oplagt. Det pauseholdende elektrorock-band med Simon Kvamm i spidsen udgav deres seneste album Hjertestarter i 2012 og har ikke givet offentlige koncerter i Danmark siden 2014. Nu har de dog for nyligt løftet sløret for, at pausen er ved at være forbi. Udover sommerens festivalkoncerter spiller de også to store danske arenakoncerter til efteråret 2018.

Lyt til “Science Fiction & Familien” fra albummet 07.07.07 som er et livealbum fra Roskilde Festival, 2007.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA