x

Portishead dropper triphoppen

Portishead dropper triphoppen

Mandag den 28. april udgiver Portishead deres mildt sagt længe ventede tredje studiealbum, der har fået den ganske oplagte titel ”Third”. Opfølgeren til den intet mindre end ti et halvt år gamle forgænger ”Portishead” skulle ellers være udkommet 14. april, men er netop blevet udskudt yderligere to uger. Allerede 4. april kan man dog opleve Portishead til en for længst udsolgt koncert i KB Hallen i København.

GAFFA har netop interviewet Portisheads programmør, trommeslager med mere Geoff Barrow og i den forbindelse for første gang fået lov at lytte til det nye album. Og vi kan afsløre, at det er en plade, der er umiskendeligt Portishead, samtidig med at gruppen slet ikke lyder, som den plejer.

De to første pladers fokuseren på langsomme hiphop-beats, samplinger, jazzede og bluesede guitarer og filmiske strygere – det, der hurtigt fik medierne til at karakterisere Portisheads musik som triphop – er markant nedtonet til et lydbillede præget af næsten stamme-associerende up-tempo-trommer, støjende guitarer og masser af synths. Beth Gibbons’ karakteristiske forpinte stemme og sjæludkrængende tekster præger dog stadig musikken og er dermed med til at sikre et udtryk, der er umiskendeligt Portishead.

Ikke en reaktion på triphop-båsen
Portisheads lyd anno 2008 er dog ikke en reaktion på den triphop-hat, gruppen fik trukket ned over hovedet tilbage i halvfemserne, fortæller Geoff Barrow til GAFFA:

– Den nye lyd er ikke en reaktion på noget, men det er en naturlig afspejling af, hvor vi er i dag, og hvilken musik, vi hører. I forbindelse med denne plade har vi lyttet til en masse ukommerciel musik, blandt andet Earth og Sunn O))) (stærkt eksperimenterende, drone-orienteret metal), Om (repetitiv vanvidsmetal), Silver Apples (eksperimenterende elektro-rock fra sentresserne, gendannet i 90’erne), Glenn Branca (feedback-glad avantgarde-guitarist, stor inspiration for blandt andre Sonic Youth) og Sonic Youth (nærmere præsentation forhåbentlig unødvendig). Generelt synes vi, at eksperimenterende musik er mere spændende end mainstream, og derfor er vores musik nok lidt mere eksperimenterende denne gang.

Hvordan det hele lyder, kan du altså få at vide 28. april, når ”Third” er på gaden. Og i GAFFAs majnummer, der udkommer to dage senere, kan du læse et stort interview med Geoff Barrow, der vanen tro er Portisheads talsmand, mens Beth Gibbons som sædvanlig ikke ønsker at tale med pressen. I interviewet kan du blandt andet læse om, hvorfor der skulle gå mere end 10 år mellem Portisheads seneste to album, om, hvad der blev af deres forsvundne album ”Alien”, som GAFFA foromtalte allerede i oktober 2002, men aldrig kom, om hvad Portishead synes om Radioheads idé om at lade folk selv bestemme prisen for den musik, de køber, og om Portishead regner med, at der igen går 10 år, inden deres fjerde album udkommer.

”Third” indeholder i øvrigt 11 sange med en samlet spilletid på 49 minutter, og her holder Portishead stilen fra deres første to album, som begge indeholder 11 sange og har en spilletid på henholdsvis 49 og 50 minutter. Tracklisten er som følger, men angivelse af sangenes længde i parentes:

01 Sincere (4:59)
02 Hunter (3:57)
03 Nylon Smile (3:16)
04 The Rip (4:30)
05 Plastic (3:27)
06 We Carry On (6:27)
07 Deep Water (1:30)
08 Machine Gun (4:43)
09 Small (6:45)
10 Magic Doors (3:32)
11 Threads (5:47)


Portisheads hjemmeside

Portishead på MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA