x

Metallica modtager "musikkens Nobelpris"

Metallica modtager "musikkens Nobelpris"

Årets modtagere af den prestigefulde svenske Polar Music Prize er Metallica og The Afghanistan National Institute Of Music. Prisen, som ofte kaldes "musikkens Nobelpris", er på en million svenske kroner – 750.000 kroner – til hver af modtagerne.

The Afghanistan National Institute Of Music under ledelse af dirigenten Dr. Ahmad Sarmast er et institut, som tilbyder musikundervisning til afghanske børn og unge i det hårdt prøvede land, hvor musik i øvrigt var forbudt under Taleban-styret fra 1996-2001.

Metallica blev dannet i 1981 i Los Angeles og udgav debutalbummet Kill 'em All i 1983. Thrash metal-ikonerne har solgt mere end 110 milloner album verden over og regnes som det mest indflydelsesrige i sin genre. Sammen med Megadeth, Slayer og Anthrax indgår Metallica i The Big Four of Thrash. I 2009 blev gruppen optaget i Rock And Roll Hall of Fame, og nu har de altså også modtaget Polar Music Prize.

LÆS OGSÅ: James Hetfield går til filmen

Motiveringen til Metallica lyder, som formuleret på prisens hjemmeside:

"Ikke siden Wagners følelsesstorme og Tjajkovskijs kanoner har nogen skabt musik, som er så fysisk og rasende, men samtidig så tilgængelig. Gennem virtuost ensemblespil og stærkt accelererede tempi har Metallica taget rockmusikken steder, den aldrig har været før. I Metallicas verden kan både et teenageværelse og en koncertsal forvandles til Valhalla. Styrken i gruppens kompromisløse albums har hjulpet millioner af lyttere med at transformere deres følelse af fremmedgjorthed til en superkraft."

"Det bringer os i et meget ærværdigt selskab," siger Lars Ulrich til BBC. "Det er en stor anerkendelse af, hvad vi har lavet i de sidste 35 år. På samme tid føler vi, at vi er i vores bedste alder med en masse gode år foran os."

LÆS OGSÅ: Slut med Slayer

Prisen uddeles 14. juni, og Metallica giver pengene videre til nødhjælpsorganisationen All Within My Hands, som de selv har stiftet, og som i øvrigt er opkaldt efter en sang fra gruppens 2003-album St. Anger.

Polar Music Prize blev indstiftet i 1989 af den nu afdøde Stikkan Anderson, der var manager for ABBA og ejer af pladeselskabet Polar Music. Prismodtagerene vælges af et uafhængigt råd af blandt andet svenske sangskrivere, komponister og musikforlæggere. Sidste års modtagere var Sting og jazzsaxofonisten og -komponisten Wayne Shorter, og blandt tidligere vindere kan nævnes Paul McCartney, Björk, Bruce Springsteen, Patti Smith og Paul Simon.

Metallica besøger Danmark, når de giver en udsolgt koncert i Jyske Bank Boxen 27. marts.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA