x

Enden på piratkopiering?

Enden på piratkopiering?

I et lovforslag fra den engelske regering skal internetudbydere (såkaldte ISP's, i Danmark blandt andre Tele2, TDC, StofaNet osv.) tvinges til at lukke adgangen til sider, hvor brugere kan dele og downloade illegale filer. Det skriver side-line.com i dag.

Som det er nu, er internetudbyderne nemlig i stand til at overvåge brugernes handlinger ned til mindste detalje og finde ud af, hvad der er ulovligt, og hvad der ikke er.

Forslaget kommer som en håndsrækning til de mange pladeselskaber, som for tiden er i økonomiske vanskeligheder, men åbner samtidig for en lang og gammel diskussion af rettighedssager på internettet. Blandt forslagene er blandt andet også at skabe nye forretningsmodeller på internettet, der skulle kunne fakturere downloads på ulovlige sider.

Herhjemme har sagen om The Pirate Bay haft stor betydning for rettigheder på internettet. Og der er for tiden i hvert fald fire aktører: politikerne, brugerne, Antipirat-gruppen med musikernes og pladeselskabernes brancheforening, samt den uafhængige Piratgruppen(.org), der er startet som et internetforum, der fremstår som modvægt til Antipirat-gruppens metoder og de manglende rettighedsregler for de nye medier.

Så sent som i morges var it-ordføreren i Dansk Folkeparti, Mikkel Dencker, interviewet på det anerkendte danske site computerworld.dk. Han mener, at det er en krækelse af danskernes frihedsret, når internetudbydere overvåger og blokerer udvalgte internetsider.

Og sådan fortsætter diskussionen.

For tiden er det blandt andet Peer-to-Peer-systemer og onlinestreaming, som står for skud. P2P betegner kort fortalt en kategori af fildeling, der ikke har en central server som centrum for fildelingen (som i de gamle dage). I stedet distribueres filerne direkte fra bruger til bruger, altså mellem peers, og typisk som torrents, der bryder filerne op i små bidder.

Den mest kendte streaming-side, tv-links.co.uk, blev lukket for et par måneder siden. Indtil da kunne brugerne streame tv-programmer og film fra siden.

The Pirate Bay består af en samling af links til torrents, der indgår i et P2P-netværk, som den danske fogedret i starten af februar i år krævede, Tele 2 lukkede adgangen til. Tidligere har ISP's været tvunget til at lukke adgangen til det russiske allofmp3.com.

I øvrigt er flere og flere kunstnere begyndt at overveje nye muligheder for rettigheder på nye medier. Et af tiltagene er det nyere rettighedssystem, som går under navnet Creative Commons, der kort fortalt giver rettighederne til brug gratis, mens ikke til at videresælge eller ændre på produktet.

I diskussionen om piratkopiering er den mest brugte af købernes/brugernes indvendinger de tårnehøje priser på medier (musik og film).

Et pudsigt eksempel i debatten er i øvrigt Radioheads udgivelse af "In Rainbows", hvor brugerne selv kunne bestemme prisen. Det var muligt at hente pladen gratis på siden, men alligevel valgte mange at betale for pladen, og Radioheads distributionsform blev diskuteret heftigt både i og uden for branchen. Det morsomme i den sag er, at selvom pladen kunne hentes gratis, så blev "In Rainbows" distribueret kraftigt på de ulovlige fildelings-tjenester.

Antipirat-gruppen

Piratgruppen


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA