x

Statens Kunstfond giver store legater til musikalske stjerneskud

Statens Kunstfond giver store legater til musikalske stjerneskud

Hvert år udvælger Statens Kunstfond en række talenter til at være Den Unge Elite, nemlig artister, som fonden mener har et internationalt potentiale.

Den Unge Elite er en støtteordning til nye musiknavne med internationalt potentiale, som dækker over et toårigt karriereudviklingsforløb med eksempelvis coaching, masterclasses og udvikling af en international musikkarriere i samarbejde med konsulenter. Og ikke mindst medfølger der nogle store legater, som på baggrund af kunstnernes ansøgninger skal bruges til denne karriereudvikling.

I år er det følgende talenter, med angivelse af, hvor mange penge de modtager: Broken Twin (350.000 kr.), Chinah (250.000 kr.), Daniel Davidsen (300.000 kr.), Lowly (200.000 kr.), Off Bloom (200.000 kr.), Smerz (500.000 kr.) og Soleima (200.000 kr.)

Den elektroniske duo Smerz (billedet), som består af de dansk bosatte nordmænd Henriette Motzfeldt og Catharina Stoltenberg, har modtaget en halv million kroner fra Statens Kunstfond. Pengene skal blandt andet bruges på rejseudgifter, når den norske duo skal turnere rundt i Europa, Rusland og USA. De udgav deres første ep Okey i 2016 og deres anden ep Have Fun tidligere i år, en ep som GAFFA kvitterede for med fem ud af seks stjerner. Ydermere udråbte GAFFA i januar Smerz til at være ét af de bands, som vil blive internationalt store i 2018, så Statens Kunstfond er altså enige med os. Smerz kan opleves på årets Roskilde Festival torsdag den 5. juli. 

LÆS OGSÅ: Kontrasterne får frit spil i Smerz' univers

Broken Twin albumdebuterede i 2014 med May. Majke Voss Romme, som står bag Broken Twin har tidligere udtalt til GAFFA: "Jeg har altid været tiltrukket af enkel musik, hvor der er plads til teksterne, og hvor der ikke er noget, der kan gemme sig. Det kan virke enormt stærkt, når det er simpelt."

LÆS OGSÅ: Broken Twin – enkel og melankolsk forårsmusik

I løbet af de sidste to år har Chinah haft medvind og opnået stor succes samt vundet P3's Talentpris i 2016. Chinah har tidligere udgivet de to ep'er Once The Lights Are On og Hints i henholdsvis 2016 og 2017 med rosende anmeldelser. Den danske elektropoptrio er for tiden aktuel med deres nye single "Yeah Right". 

LÆS OGSÅ: Lækker forårspop fra Chinah

Daniel Davidsen er uddannet tonemester fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han lader sig blandt andet inspirere af den aktive producerrolle inden for rytmisk musik og bruger det i sit arbejde som tonemester på det klassiske område. Han har studeret på Cleveland Institute of Music, optager blandt andet Danmarks Underholdningsorkester og Copenhagen Phil og har lavet produceropgaver for Naxos og Dacapo.

Aarhusbandet Lowly blev dannet i 2014 og har allerede givet flere udenlandske koncerter. De udgav i 2017 deres debutalbum Heba, som GAFFA uddelte fire ud af seks stjerner til og skrev følgende om: "På albummet Heba blander Lowly drømmepoppede melodier med eksperimenterende instrumentering og støj. Stilen kan vel betegnes som en moderne fusion af indie-drømmepop og shoegaze." 

LÆS OGSÅ: Fin debut fra danske drømmepoppere

Off Bloom er for tiden akutelle med den nye single "Not Sorry" fra den 15. juni. Elektropoptrioen udgav deres debut-ep Love To Hate It i 2016 og i 2017 deres anden ep Lover Like Me, en ep som GAFFA uddelte fire ud af seks stjerner til og skrev følgende: "Samlet set en respektindgydende ep, som forhåbentlig kan bringe den fremadstormende trio endnu længere frem i ind- og udland." Off Bloom spiller på Tinderbox fredag den 29. juni og på årets Smukfest lørdag den 11. august.

LÆS OGSÅ: Elektropoptrioens nye ep har masser af potentiale

Sangerinden Soleima laver elektronisk popmusik med inspiration fra funk og soul. Hun udkom i 2017 med debut-ep'en NO.14. Soleima har tidligere udtalt sig om den hårde musikbranche til GAFFA, hvor hun blandt andet sagde følgende: "Det her soloprojekt er noget af det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet. Man kommer ikke sovende til ting i musikbranchen."

Soleima spillede fornylig på Northside Festival, hvor GAFFAs anmelder skrev følgende: "Soleima har internationale ambitioner og ditto samarbejdspartnere, og koncerten på NorthSide viste, uden decideret at blæse publikum omkuld, at hun er godt på vej."

LÆS OGSÅ: Popmusikeren, der vil udfordre musikbranchen

Formanden for Projektstøtteudvalget for Musik og Statens Kunstfond, Michael Bojesen udtaler om Den Unge Elite: 

"Puljen Den Unge Elite giver unge musiktalenter en unik mulighed for at få tid og frihed til at udvikle og værne om deres musikalske udtryk. Med et veltilrettelagt og målrettet karriereforløb giver projektet tillige en hjælpende hånd til, at unge musiktalenter kan få styrket deres fodfæste på det internationale marked."

Tidligere navne, som har været en del af Den Unge Elite, tæller blandt andre Spleen United, Mads Langer, Iceage, Baby in Vain, Rangleklods, Blaue Blume og Fallulah


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA