x

Vestafrikanske stjernestunder

Vestafrikanske stjernestunder

Det københavnske spillested Global kan præsentere to verdensstjerner inden for verdensmusikken.

Der er virkelig grund til de allerstørste forventninger til disse to koncerter. Begge har den vestafrikanske blues som udgangspunkt, og for at tage Justin Adams (billedet) først, så er han en af de mest spændende vesterlandske musikere inden for rootsmusik i dag.

Mange kender ham måske som fast guitarist for Robert Plant, Led Zeppelins legendariske forsanger. Men han er også blandt initiativtagerne til den årlige festival hos nomaderne i ørkenen uden for Timbuktu, simpelthen kaldet Festival In The Desert.

Justin Adams markerede sig for alvor med det glimrende album "Desert Road", og han har på sit cv spændende projekter med blandt andre Natacha Atlas og Jah Wobble’s Invaders Of The Heart.

Men hans nok mest spændende projekt var nok den plade, han sidste år lavede med den gambianske fiddlespiller Juldeh Camara. Pladen, der bærer titlen "Soul Science", er et fremragende, ja besættende eksempel på, hvad den vestafrikanske blues kan. Og kombinationen af Juldeh Camara og hans to samarbejdspartnere og så guitaristen, som er blevet døbt den engelske Ry Cooder, bliver uden tvivl til en af de koncerter, der vil blive stående.

Unikt og godt gået af bookeren på Global, som altid har troet på Adams, og som er ingen ringere end Roskilde Festivals Peter Hvalkof, bagmand for den hedengangne worldscene, Roskilde Ballroom.

Hvis man ser denne koncert som forretten til en enestående banket, så er koncerten en uge senere for alvor af den slags, der skaber myter.

Det er nemlig sønnen og arvtageren til Nigerflodens store og afdøde sanger og guitarist, Ali Farka Toure (1939-2006), som står på scenen og bærer faklen videre. Og at dømme efter den plade, han har udsendt og de klip, man kan se på Youtube, er der tale om en kunstner, der har samme utøjlede vildskab som faren som ung, og ikke mindst glimtet i øjnene og den mesterlige omgang med guitaren. Efter at have tørret øjnene og accepteret farens bortgang er det nu med enorm forventning, at vi ser frem til sønnens ankomst.

Det er en enorm arv, han er sat til at forvalte, men alle pile peger i retning af, at han nok skal vide at lægge sit til og give os alle en uforglemmelig aften med noget af det mest swingende musik på planeten.

Kongen er død. Kongen længe leve!

Fredag d. 2. maj: Justin Adams & Juldeh Camara Trio (GB/Gambia)
Fredag d. 9. maj: Vieux Farka Toure (Mali)

Justin Adams

Vieux Farka Toure


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA