Nyhed

Musical Anhedonia – "Det må være verdens værste sygdom!"

GAFFA - 35 år i musikkens tjeneste

Musik omtales ofte som et universelt sprog, der både kan forbinde mennesker og fremkalde dybe følelser. Men for en lille andel af verdensbefolkningen er det slet ikke tilfældet. 

Musik er følelser. Instrumenternes indbyrdes leg med harmoni, klang, dissonans og improvisation er noget, der for mange taler direkte til sjælelivet. Hvor mange har ikke oplevet hårene rejse sig, når et crescendo forløses, eller når beatet dropper tungt på dansegulvet? Hvor mange tyer ikke til de blå blues-toner, når hjertesorgernes melankoli har brug for en ventil?

Åbenbart ikke alle. For eksempel ikke Kristoffer Eriksen, der er journalist og nyhedschef på radio24syv. Under gårsdagens Formiddagen med Simpson på P6 Beat fortalte Eriksen, at han aldrig lytter til musik. Faktisk er han slet ikke i stand til hverken at huske sange eller nyde musik i det hele taget. 


"Har du nogensinde haft en yndlingssang?" spørger Mikael Simpson prøvende. "Ikke en, jeg lige kan komme i tanke om, nej," svarer Kristoffer Eriksen. "Jeg kan heller ikke nogle sange. Hvis du bad mig om at synge en sang i fuld længde, ville jeg ikke kunne det. Jeg har det simpelthen ikke i hjernen, tror jeg."

LÆS OGSÅ: UNDERSØGELSE: Kun 7,3% af danskerne opsøger aktivt ny musik

Som Eriksen videre fortæller, blev han på et tidspunkt undersøgt af en musikprofessor, der testede hans reaktion på forskellige musikstimuli. Der skete ikke noget, og som Eriksen fortæller, blev han diagnosticeret med lidelsen "musical anhedonia". Et fænomen, han deler med cirka 3-5% af verdens befolkning, der betegner den manglende evne til at finde nydelse i musik. En ubegribelig situation for de 95-97% af os, der i større eller mindre grad dyrker musikken.


Der er forsket en del i musikkens indflydelse på hjernen. Ifølge Medical Daily undersøgte et hold forskere 45 personer med lidelsen i 2016 gennem fMRI-scanninger under lytning af forskellige typer musik – præcis som Eriksens test. Konklusionen var, at "musical anhedonia" er en neurologisk lidelse, hvor hjernens belønningssystem er svækket ved musiklytning – hvilket udelader de store eller sarte følelser, uanset om det er Rasmus Seebach, Slayer eller Beethoven.

LÆS OGSÅ: Robotterne kommer: Kunstig intelligens erstatter sangskrivning

Som hovedforskeren Noelia Martínez-Molina forklarer, har folk med lidelsen hverken svært ved at forstå eller behandle informationen indkapslet i en melodi eller rytme, og de udviser en normal respons til andre behagelige stimuli (såsom penge), men de er ganske enkelt ude af stand til at nyde musikken. 


Ifølge Mikael Simpson er det noget nær verdens værste sygdom, og selvom Eriksen virker temmelig afklaret – da han givetvis ikke forstår "what the fuzz is all about" – må den manglende evne til at nyde musik være svær for de 3-5% med tanke for den store opmærksomhed på musikkens kulturelle, sociale og personlige betydning. 

 

ANNONCE