x

Beach Boys-teaterkoncert i Århus

Beach Boys-teaterkoncert i Århus

Forestillingen er ikke om, men snarere af The Beach Boys. Teaterkoncerten er, ligesom opsætningen af teaterkoncerten Nick Cave for halvandet år siden, primært inspireret af tekstuniverset, og i mindre grad af kunstneren.

Teaterkoncerten, der er sat op af Nikolaj Cederholm (der introducerede genren med teaterkoncerten om Gasolin' i 1994) og brødrene Hellemann, tegner et billede af guldgravere, indianere, bønder og det gamle 19. århundredes Californien, og altså ikke surfernes paradis og den glade Beach Boys-sang.

Modsat Nick Cave-teaterkoncerten er de nye fortolkninger fortsat på engelsk. I alt har forestillingen 24 originale sange, som er fordelt på ni solister/skuespillere, som blandt andet tæller Mark Linn og Jimmy Jørgensen samt Bjarne Henriksen, Martin Greis med flere.

En pressemeddelelse beskriver forestillingen således:

"The Beach Boys’ barbershopagtige vokalarrangementer og hele deres evige sommerglade-univers er indbegrebet af den amerikanske drøm, som den så ud i tv og reklamer:

Altid i dur, altid med et tandpastasmil og aldrig med kant eller virkelig smerte. The Beach Boys’ private historie derimod er langt mere broget, end musikken antyder. Der har været intriger, magtkampe, retssager, misbrug og dødsfald. Det er i denne afstand mellem det glade udtryk og den tragiske baggrund, at vi finder plads til vores teaterkoncert.

Surfmusikken er oprindeligt en mere rebelsk og vild genre, end The Beach Boys lader os ane. I Teaterkoncert Beach Boys er universet flyttet tilbage til de amerikanske rødder. Vi skal tilbage til dengang Californien var anderledes voldsom end, da The Beach Boys cruisede rundt med deres surfboards i fars bil.

Vi skal tilbage til sidste halvdel af det 19. århundrede, da Californien var den yderste grænse. Dengang fattige europæiske bønder kæmpede sig vej på tværs af Amerika for at finde frihed og rigdom.

Dengang guldgraverne pyntede deres æsler med dyre kjoler og sprøjtede dem til i parfumer, fordi der simpelthen ikke var nogen kvinder i Californien. Endnu!

Dengang indianerne blev slået ihjel og fordrevet fra deres hjem. En verden fuld af farer, hjemve og utryghed, men også med frihed og muligheder. Det var en smeltedigel, hvor en ny nation blev dannet ud af irske, svenske, engelske, mexicanske, spanske og afrikanske kulturer i det milde klima ved Stillehavskysten."

Forestillingen har premiere den 9. maj og spiller frem til 14. juni på den store scene på Århus Teater.

Musikere:
Lars Vissing, Kristian Fogh, Jens Hellemann, Søren Bigum, Boi Holm, Jesper Andersen, Henrik Møller

Skuespillere og solister:
Anne Sofie Byder, Jacob Madsen Kvols, Jimmy Jørgensen, Martin Greis, Sandra Yi Sencindiver, Sara Grabow, Bjarne Henriksen, Mark Linn, Kendra Lou


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA