x

Spillestedet Train i økonomiske vanskeligheder

Spillestedet Train i økonomiske vanskeligheder

Det aarhusianske spillested Train er kommet i økonomiske problemer og beder nu om hjælp fra Aarhus Kommune. 

Det regionale spillested har åbnet dørene for mange danske og store internationale stjerner gennem de sidste to årtier, men dette kan snart være fortid. I weekenden kunne Aarhus Stiftstidende skrive, at Train går en usikker fremtid i møde. Den skrøbelige økonomi skyldes at spillestedet i foråret blev overdraget til en almennyttig fond. 

Det aarhusianske spillested blev stiftet i 1998 af millionæren Chris Anker-Petersen, som døde i 2015, og hans arvninger overdrog i starten af 2018 spillestedet til en nyetableret fond – Train-fonden. I samme anledning tilddelte NorthSide Festival stedet en egenkapital på 300.000 kr. 

LÆS OGSÅ: Toto til Danmark

Før dette havde egenkapitalen været på hele 1,9 millioner kr. Egenkapitalen er således formindsket en stor del, og der er i dag ikke så meget at stå imod med, hvis nogle koncerter skulle levere et underskud. Grundet de økonomiske problemer har Train måttet tage afsked med flere fastansatte og bruger i dag i større udstrækning frivillig arbejdskraft. Ydermere har stedet solgt natklubben Kupé. 

"Vores både fordel og ulempe er, at vi har en profil, der kan tiltrække større artister. Når det går godt, kører det rundt, men hvis vi rammer ved siden af, gør det ondt. I den henseende har det betydning, at vi ikke har så meget at stå imod med" siger Trains direktør Carsten V. Nielsen til Aarhus Stiftstidende. 

LÆS OGSÅ: Mark Knopfler giver to danske koncerter

Train bliver årligt støttet med en million kroner af Aarhus Kommune. Derudover får det 1,4 millioner kr. i tilskud om året af Statens Kunstfond, som det er sikret indtil 2020, hvor der derefter skal indgåes en ny rammeaftale. Ydermere har Train sponsorer på for cirka 650.000 kr. om året, og tjener omkring 11 millioner kr. årligt på billetsalg. 

Train håber, at Aarhus Kommune vil hæve deres støttebeløb med 400.000 kr. – til det samme beløb som staten, for at sikre spillestedets fremtid. I september gav Aarhus Kommune ingen ekstra penge til Train under budgetforhandlingerne, men dette skal nu igen snart op til diskussion i byrådet. 

"Hvis vi fik hævet det kommunale tilskud, ville det betyde en yderligere sikring af vores rammer. Det vil give os mulighed for at stå mere stabilt og sikre husets fortsatte profil," fortæller Carsten V. Nielsen til Aarhus Stiftstidende. 

LÆS OGSÅ: PLAYLISTE: De bedste hiphoptracks lige nu!

På onsdag den 24. oktober skal byrådets kulturudvalg diskutere, hvad kommunen kan gøre for spillestedets fremtid. 

Ud over Train rummer Aarhus to yderligere regionale spillesteder – Voxhall/Atlas og Radar, der ligeledes begge får en årlig støtte af Statens Kunstfond. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA