x

Rent kvindeprogram kan koste dyrt - borgerlige partier i protest

Rent kvindeprogram kan koste dyrt - borgerlige partier i protest

Borgerlige vil stoppe tilskud til spillestedet Forbrændingen. Kønsdiskriminition er grunden.

I forgårs kunne GAFFA melde, at spillestedet Forbrændingen i Albertslund lancerer et musikprogram for 2019, der udelukkende vil være centreret omkring kvindelige musikere. Det gør Forbændingen i håb om at skabe balance i den kønsmæssige ulighed, der præger den danske musikscene.

Dette har skabt lokal røre, da Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i Albertslund nu truer med at stoppe det årlige tilskud på 1.094.000 kroner til spillestedet, skriver Berlingske

"Jeg sendte torsdag et brev til borgmesteren og resten af kommunalbestyrelsen, hvor jeg skriver, at det ikke kan have sin rigtighed, at vi giver offentligt tilskud til et spillested, som diskriminerer", har Venstres medlem af kommunalbestyrelsen, Brian Palmund, udtalt til Berlingske. "Der er sikkert mange kvinder, der spiller rigtig god musik, men spillestedet må sammensætte sit program ud fra musikalsk kvalitet og talent. Vi tager i kommunen ikke beslutninger på baggrund af køn, seksualitet, race og religion". 

LÆS OGSÅ: Ét år med #MeToo: Hvad er der sket i musikbranchen?

GAFFA har i denne forbindelse taget kontakt til kunstnerisk leder og booker hos Forbrændingen, Jeppe Skjold, der bestemt ikke mener, at der er tale om diskrimination og understreger, hvordan spillestedet har vedligeholdt sit hovedfokus på at bevare den musikalske kvalitet:

- Vi har slået et højt slag for, at det først og fremmest handler om at sikre kvaliteten for Forbrændingens livescene, og vi mener helt sikkert, at vi kan jonglere med begge bolde, hvor den primære bold er, at vi sikrer kvaliteten. Vi tror på, at der er kvalitet i den danske musikbranche, der er udgjort af kvinder. Det er derfor, vi gør det, fortæller Jeppe Skjold og fortsætter:

- Vi er jo ikke diskriminerende omkring, at mænd ikke må være på vores scene i 2019. Tværtimod. Vi vil bare gerne have, at den tegnende profil skal være kvinden i 2019. Dette ses for eksempel ved Katrine Windfeld og hendes Big Band, som vi allerede har annonceret på programmet; hun har for eksempel et band bestående af 14 mænd, og når vi alt i alt tæller det antal kvinder og mænd op, der er på det offentliggjorte program, så er der stadigvæk flest mænd på vores scene, men de er bare ikke den tegnende profil.

Trods den lokalpolitiske modstand har Jeppe Skjold og Forbrændingen ikke i sinde at genoverveje tiltaget for 2019, da de med det planlagte musikprogram ønsker at sætte fokus på disharmonien på musikscenen, men også disharmonien i Forbrændingens egne bookinger: 

LÆS OGSÅ: KATINKA BJERREGAARD: Mit soundtrack til livet

- Det er bare nødvendigt, at vi gør noget, for at kønnene bliver lige på scenen. Vi har brug for nogle kvindelige forbilleder, der blandt andet spiller bas og trommer. Vi har brug for nogle, som alle pigerne på musikskolerne kan spejle sig i. Vi har brug for en mangfoldighed på scenen, for en stor diversitet giver en bedre kunst. Det er det, det handler om. Det er ikke et ønske om at gøre en masse mennesker sure og vrede over, at vi ændrer ved tingenes tilstand. Det er selvfølgelig et radikalt greb, men vi synes, det er nødvendigt, og der er behov for at gøre mere end blot at snakke om det. 

Forbrændingens musikprogram for 2019 skydes i gang den 8. februar med Anne Dorte Michelsen. Resten af forårsprogrammet med kvinder i fokus er allerede blevet offentliggjort.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA