x

Sådan skriver du det perfekte julehit

Sådan skriver du det perfekte julehit

Hvad får en god julesang til at blive et hit år efter år efter år? Her får du formlen.

Går du og pønser på at skrive et julehit? En af dem med bjælder, der aldrig helt forlader hovedet igen, når det først har bidt sig fast? Men har du svært ved at tage det første kompositoriske skridt, da drømmen synes uopnåelig? Så frygt ej. Hjælpen er nær. Musikeksperter har netop fundet formlen på, hvordan du tilsætter dit nummer det helt rigtige juledrys, så det straks ryger nummer et, melder NME.

I analysen af de sidste 50 års ettere på hitlisten i juleugen i England afslører pladeselskabet Ostereo nu opskriften på højtids-landeplagen: Nummerets længde skal være 3 minutter og 57 sekunder, mens tonearten skal være G-dur og hastigheden 125 bpm. Derudover skal det allerhelst leveres af en soloartist på 27 år. Omkring halvdelen af ​​de julehits, der blev analyseret, var covernumre – ofte ballader – og blandt sangene var det de færreste, der faktisk omhandlede jul. 

LÆS OGSÅ: MÅLING: Danskerne hungrer efter julemusik

Undersøgelserne viste, noget overraskende, at Pet Shop Boys' version af Elvis' "Always On My Mind" fra 1987 er det nærmerste, vi kommer på det perfekte julehit. Coverversionen er med varighed og toneart som skåret til formlen, mens få karakteristika rammer ved siden af – blandt andet duoens gennemsnitsalder på 31,5.

Howard Murphy, grundlægger af Ostereo, udtaler:

"Jeg tror, ​​at vi er langt fra et algoritmisk-genereret julehit, men visse egenskaber gør en sang mere tilbøjelig til at resonere med publikum i julen", og uddyber:

"Du kan ikke forvandle en gennemsnitlig sang til et hit på et hvilket som helst tidspunkt af året – jul eller ej – så at tilføje bjælder til en julesang vil ikke gøre en forskel, hvis sangen ikke allerede er god."

LÆS OGSÅ: To nyheder højt på hitlisten

Sidste år var et par danske julesange sneget sig op på siden af de udenlandske klassikere herhjemme. Se, hvike sange vi streamede mest juleaften lige her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA