x

Nick Cave til Brian Eno: "Kujonagtigt og skamfuldt"

Nick Cave til Brian Eno: "Kujonagtigt og skamfuldt"

Nick Cave and the Bad Seeds spillede to koncerter i Israel sidste år

Koncerterne modtog stor kritik – blandt andet fra Brian Eno, som støtter BDS-bevægelsen (Boycott, Divestment, Sanctions) mod Israel. Ifølge NME har Eno sendt en række beskeder til Nick Cave, i håbet om at overtale ham til at genoverveje koncerterne i det konfliktfyldte land.

I en offentliggjort e-mail, som Cave har sendt til Brian Eno, løfter han nu sløret for sin holdning til Enos standpunkt – og alle øvrige kritikere af hans beslutning. Han skriver blandt andet, at Enos boykot er "kujonagtigt og skamfuld", mens han forsvarer sin beslutning om at spille i Israel som "en principiel modstand mod dem, som ønsker at mobbe, udskamme og bringe musikere til tavshed".

LÆS OGSÅ: Musikere i stor protest mod Israel

"Jeg støtter ikke den nuværende regering i Israel," skriver Cave, "Men jeg accepterer ikke, at min beslutning om at spille i landet skulle være nogen form for stiltiende støtte til den regerings politik". I emailen tilføjer Cave, at han er "bevidst om uretfærdighederne mod det palæstinensiske folk", og han håber, "at deres lidelser får en komplet og retfærdig ende".

Om Brian Eno fortæller Nick Cave afsluttende, at "hans albums forbliver nogle af de vigtigste og mest essentielle albums, jeg nogensinde har hørt. Hvis der synes at være en ængstelig tone i brevet, er det bestemt tilfældet. Jeg skriver til min helt," afslutter han.

LÆS OGSÅ: Nick Cave er i studiet

Bevægelsen mod Israel har i flere år været et omdiskuteret emne blandt optrædende musikere, hvor især Roger Waters, Brian Eno og Thurston Moore er markante stemmer for BDS-bevægelsen mod Israel. Det har resulteret i en del åbne breve og mudderkastning, især fordi musikere opfordrer andre musikere til at droppe deres israelske optrædener.

Eksempelvis langede Roger Waters ud efter Radiohead-frontmanden Thom Yorke i et interview sidste år, hvor han blandt andet kaldte ham klynkende og fornærmet. Også danske MØ var i 2015 mål for mudderkastning for hendes beslutning om at spille i Tel Aviv. Hun valgte at donere overskuddet fra koncerten til en radiokanal, der støtter samarbejdet mellem unge palæstinensiske og israelske kunstnere og gav følgende udtalelse:

"Jeg støtter både palæstinensere og israelere. Jeg støtter deres ret til at leve i frihed. Jeg mener, at alle mennesker har ret til et værdigt liv. Alle. Jeg ved, at konflikten er fastlåst, og jeg tager afstand fra alle nationer, der undertrykker."


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA