x

Endelig dom i sagen om "Blurred Lines"-plagiat

Endelig dom i sagen om "Blurred Lines"-plagiat

Pharrell Williams og Robin Thicke taber igen-igen i retssagen og må nu punge ud

Helt præcist 5,3 millioner dollars. Så meget skal de to sangskrivere og publishingselskabet bag 2013-hittet "Blurred Lines" betale til Marvin Gayes familie, efter der er faldet sag i den ankede dom. Sådan skriver Rolling Stone.

Retssagen blev egentlig afsluttet i 2015, hvor Gayes arvinger vandt den første retssag, som anklagede Williams og Thicke for at have plagieret deres "Blurred Lines"-hit på Marvin Gayes "Got to Give It Up". Williams og Thicke appellerede efterfølgende sagen, og i marts 2018 faldt dommen atter ud til Gaye-familiens fordel. Dommen blev herefter anket, og nu falder den endelige dom – og altså igen-igen ikke i "Blurred Lines"-parrets favør.

Ud over beløbet på 5,3 millioner dollars, som Pharrell Williams, Robin Thicke og publishingselskabet More Water From Nazareth Publishing Inc. skal betale tilbage, modtager Gaye-familien også øvrig kompensation. Det sker både i form af et præcedens-beløb på 9.097 dollars, og derudover berettiges familien til 50% royalties på sangens fremadrettede indtægter.

LÆS OGSÅ: Childish Gambinos kæmpehit beskyldes for plagiering

Idet sangen så endegyldigt vurderes til at være plagieret fra Marvin Gayes, vækker det endnu engang et spørgsmål omkring orginalitet. Inspiration og lånte idéer er fundamentalt for de fleste kunstformer, og hvor mange sange har ikke elementer af ældre sange – uanset om kunstneren er bevidst om det eller ej. Hvor mange potentielle retssager ligger der ikke og venter derude, hvis man ønsker at gå ned ad den vej?

Der er i sandhed en fin linje mellem inspiration og plagiat. Man kan næsten sige, den er blurred.

Vurder selv ligheden mellem de to sange her:

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA