x

Gaffa-tapens opfinder er død

Gaffa-tapens opfinder er død

Ross Lowell opfandt gaffa-tapen i 1959, og siden har klæbematerialet været ét af film-, teater-, og musikbranchens mest nødvendige redskaber

Fotograf, filmskaber og opfinder Ross Lowell døde sidste måned i en alder af 92 år. Det bekræfter hans søn nu i The Hollywood Reporter.

En artikel fra Ultimate Classic Rock beretter, hvordan Lowell opfandt gaffaen, fordi hans job krævede et klæbemateriale, der både var stærkt og varmeresistent. Derfor fandt han en måde at tage limen fra firmaet Johnson & Johnsons lærredstape og fastgøre det på et sølvstof, hvilket udviklede sig til den gaffatape, som musikere, roadier og filmfolk har været afhængige af siden.

Gaffatapens formelle navn er ”gaffertape”, og den generelle konsensus er, at navnet er afledt af ”en gaffer”, som er betegnelsen for den ansatte på et filmset, der er ansvarlig for opstilling af lamper. I musikbranchen bruges gaffaen til alt fra opsætning af ledninger over markering af sceneområder til reparation af instrumentgear – den afdøde Motörhead-trommeslager Phil Taylor brugte sågar gaffatape til at fastgøre trommestikker til sine hænder for at kunne spille i 1983 som følge af skader. 

Det er desuden gaffatapens effekt, der ligger til grund for nærværende musikmagasins navn. For mere end tre årtier siden skrev medstifter Henrik Adler i første GAFFA-nummer: ”Bladet skal have samme effekt som GAFFA-tape: at få de forskellige grene af musikmiljøet til at hænge sammen.”

LÆS OGSÅ: Historien om GAFFA: 35 år med op- og nedture

Ingen tvivl om, at Ross Lowell og hans opfindelse har præget underholdningsbranchen betydeligt siden 1959, og for det er vi evigt taknemmelige. "Hvis du ikke kan fixe det med gaffa, så har du ikke brugt nok".

LÆS OGSÅ: Søkoen Gaffa kommer til Randers Regnskov


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA