x

Guitarlegenden Dick Dale er død

Guitarlegenden Dick Dale er død

Fotogalleri: Dick Dale på Roskilde Festival 1995

Surf-rock-legenden blev 81 år

Den amerikanske guitarist Dick Dale, der var en af pionererne inden for surf-rocken, er død, 81 år gammel, skriver Rolling Stone

Dødsårsagen er ikke offentliggjort, med Dale fortalte i et interview i 2015, at han både led af kræft, sukkersyge og en nyresygdom, og at han var nødt til fortsat at turnere for at kunne betale de 3000 dollars om måneden, hans medicin kostede.

Dale blev født i Boston i 1937 og navngivet Richard Monsour. Han begyndte som barn at spille først ukulele, så guitar. Hans far havde libanesiske rødder og lærte sin søn de mellemøstlige skalaer, der sammen med reverb, distortion og høj volumen blev hovedingredienser i surfrocken. Dale udviklede desuden en særlig spillestil med staccato-picking, og så spillede han på en venstrehåndsguitar med omvendt strengesætning.

I 1954 flyttede Dale til det sydlige Californien og blev grebet af at surfe, og han udviklede sin musik, så den kunne skabe fornemmelsen af at ride på bølgerne og af havets kraft, og da han ikke syntes, han kunne genskabe den fornemmelse med sin stemme, blev musikken instrumental. Han indledte et samarbejde med Fender, som lod ham teste deres instrnumenter og forstærkere og spillede på en Fender Stratocaster, som blev surfrockens foretrukne guitar.

I 1961 udgav Dale med sit band The Del-Tones nummeret "Let's Go Tripping", der anses som den første surf-rocksang, der to år senere blev fortolket af Beach Boys. I 1962 udsendte Dale and the Del-Tones "Miserlou", som i 1994 gav Dale en revival, da den blev brugt i åbningsscenen i Quentin Tarantinos succesfilm Pulp Fiction. Året efter optrådte han på Roskilde Festival.

Artiklen fortsætter under klippene:

Surfrocken faldt i popularitet i midten af 60'erne, men Dale fortsatte sin karriere, og i 1987 blev han nomineret til en Grammy i kategorien "Best Rock Instrumental Performance" for sin indspilning af The Chantays surfrock-klassiker "Pipeline" i samarbejde med en anden markant guitarist, Stevie Ray Vaughan.

Dale inspirerede navne som Beach Boys, Jimi Hendrix, Eddie Van Halen, Stevie Ray Vaughan og Ry Cooder.

LÆS OGSÅ: Impulsiv uforudsigelighed – anmeldelse af Dave Matthews Band, Royal Arena

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA