x

Spot Festival beskyldes for manglende mod

Spot Festival beskyldes for manglende mod

I næste weekend, 5.-7 juni, finder den store anlagte Spot Festival sted på en lang række spillesteder i Århus midtby. Festivalen har siden begyndelsen i 1994 været kendt som stedet, hvor man kan spotte det nye på den danske og nordiske musikscene. I de senere år har festivalen dog også fået en del kritik for at satse på navne, der allerede er etablerede og derfor ikke har brug for at blive spottet.

Således også i år, hvor musikeren Alex Puddu retter en bredside mod festivalen i dagens Politiken. Puddu siger blandt andet:

"Spot har ændret sig de sidste to-tre år. Det burde være en trampolin for nye navne, men de booker altid de bands, der er trendy for tiden, og glemmer, at der er en masse gode undergrundsbands i Danmark, som aldrig får chancen. Dansk musik er jo ikke kun det, de spiller på P3. Det er også de bands, der spiller for 20 mennesker på Stengade, men som har et fedt koncept".

Alex Puddu har tidligere spillet på festivalen som trommeslager for de nu hedengangne orkestre Puddu Varano og Excess Bleeding Heart. De sidste fem år har han søgt om at komme med på Spot med forskellige musikalske konstellationer, men er ikke sluppet gennem nåleøjet og siger, at han nu har opgivet at søge.

Han bakkes op af musikforsker og musikdebattør Henrik Marstal, der ganske vist er bestyrelsesmedlem i Spot Festivals arrangør Dansk Rock Samråd (ROSA). Marstal siger til Politiken:

"Før i tiden var Spot bedre til at booke navne uden pladekontrakt. Inden for de seneste par år er det blevet sådan, at de fleste navne, der spiller på Spot, allerede har udgivet en plade eller i hvert fald er på vej med en plade. Så som brancheperson tænker man ikke længere 'Måske kan vi plukke lidt guld her', når man er på Spot", siger Henrik Marstal.

Henrik Marstal har også været med til at vælge bands til årets Vesterbro Festival – der finder sted i samme weekend som Spot – og mener, at den københavnske festival har overtaget Spot Festivals rolle som stedet, hvor man kan opdage nye bands, inden de bryder igennem.

ROSAs og Spot Festivals leder, Gunnar Madsen, kommenterer kritikken over for Politiken og påpeger, at festivalens formål ikke kun er at spotte nye danske bands:

"Spot er jo efterhånden en etableret begivenhed, som med de mange udenlandske talentspejdere handler om at skubbe dansk musik til udlandet, og der kan et orkester godt være relevant flere år i træk. Man kunne for eksempel godt forestille sig, at et band som Kashmir gerne ville bruge vores platform igen for at få kontrakt i udlandet."

Blandt de optrædende på årets Spot Festival kan nævnes The Storm, Veto, Peter Sommer, Aura, Thomas Buttenschøn, Efterklang, Hymns From Nineveh, Le Fiasko, Monkey Cup Dress og mange flere.

På årets Vesterbro Festival spiller Elektrojuice, Spejderrobot, Rock Hard Power Spray, Rasmus Nøhr, Ayoe Angelica og mange flere.

En del kunstnere spiller i øvrigt på begge festivaler.

For god ordens skyld skal det dog tilføjes, at 94 ud af 116 bands på årets Spot Festival er debutanter.

Spot Festivals hjemmeside

Vesterbro Festivals hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA