x

Danske musikere får store arbejdslegater

Danske musikere får store arbejdslegater

Annika Aakjær, Baest og Jonah Blacksmith er blandt modtagerne

Statens Kunstfond har netop uddelt arbejdslegater til 227 danske komponister og sangskrivere. Fem komponister, sangskrivere og bands modtager store arbejdslegater på hver 250.000 kr. Det drejer sig om Annika Aakjær, Baest, SØS Gunver Ryberg, Jonah Blacksmith og Kathrine Windfeld.

Formand for Legatudvalget for Musik Kristina Holgersen siger:
”Vi ser i øjeblikket en tendens til, at musikken skabes i samarbejde mellem flere. For eksempel som co-writing mellem sangskriveren og produceren eller kollektivt i et band. Dertil har der aldrig været så meget musik, der skabes i samarbejde mellem flere kunstarter eller musikgenrer. Vi glæder os over en mangfoldighed af nyskabelse i dansk musik.”

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik har behandlet 840 ansøgninger om arbejdslegater og valgt at imødekomme 227, der hver modtager mellem 40.000 og 250.000 kr. Udvalget har uddelt i alt 11.940.000 kr.

Fem komponister, sangskrivere og bands modtager store arbejdslegater på 250.000 kr. Her er begrundelserne, med legatudvalgets egne ord:

Annika Aakjær
"Annika Aakjær (f. 1982) skriver sange om vores samtid, vores håb, dilemmaer, drømme og kortsluttede relationer. På én og samme tid konkret politisk, poetisk og fuld af humor. Hun søger at kombinere det komplekse med det enkle, det mangefacetterede med det krystalklare i både tekst og melodi. Der er højt til loftet i Aakjærs univers. Hun vil have os til at lytte og tage stilling, og derfor fremstår sangene af højeste kunstneriske kvalitet." 

Baest

"At Baest (f. 1989-1994) først er dannet i 2016 er svært at forstå. På få år har gruppen slået sin navn fast på den danske metalscene med deres moderne og personlige fortolkning af old-school dødsmetal. Musikken antænder som blasfemisk højoktan. Det er teatralsk, og det er Baest. Og Simon Olsens stemme er helt spektakulær. Bandet er i gang med det andet album efter deres velspillede og gennemarbejdede debut Danse Macabre fra sidste år." 

SØS Gunver Ryberg
"SØS Gunver Ryberg (f. 1979) er en enestående og kompromisløs lydkunstner med interational appeal – både i sine tranceskabende livekoncerter og inden for Virtual Reality, Gaming, Spatial Musik og sidst nu også med det prisvindende soundtrack til den danske gyserfilm Cutterhead. Hun fordyber sig i klange hentet i "uhørlige lyduniverser" og bevæger sig ubesværet både som solo-liveartist, komponist og i komplekse kunstneriske samarbejder."

Jonah Blacksmith
"Brødrene Simon og Thomas Alstrup har et unikt og personligt udtryk med rødder i folkemusikken samtidig med en stærk fornyende ambition i sangskrivningen. Opvæksten på Thy-egnen, og særligt bedstefaderen Johannes Alstrups liv, er det direkte afsæt for musikalsk historiefortælling og kunstnerisk bearbejdning. Jonah Blacksmith evner også det tværkunstneriske – senest i en spektakulær filmkoncert om de helt nære relationer og musikken som familiær sammenhængskraft." 

Kathrine Windfeld
"Kathrine Windfeld (f. 1984) har de senere år i den grad slået sit navn fast som en nyskabende og dynamisk big band-komponist og –arrangør. Hendes musik tager som oftest udgangspunkt i en ældre orkestertradition, men hun formår med sin musikalske kreativitet på enestående vis både at nyskabe og personliggøre big band-genren. Hun er i disse år ligeledes ved at slå sit navn fast internationalt og samarbejder med flere fremtrædende europæiske bigbands. Derfor er det helt oplagt, at hun endnu et år er at finde i den højeste tildelingskategori."

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik består af komponist og sangskriver Kristina Holgersen (formand), komponist Line Tjørnhøj, komponist Mike Sheridan, komponist Anders Brødsgaard og jazzpianist Mads Bærentzen

Udvalget uddeler arbejdslegater, præmieringer og støtter desuden komponistaftaler af kortere eller længere varighed, hvor udvalget yder tilskud til komponistens honorar. 

LÆS OGSÅ: Kristina Holgersen-interview: – Det er ikke nok at tale, vi skal turde


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA