x

Rocklegenden Roky Erickson er død

Rocklegenden Roky Erickson er død

Soloartisten og grundlæggeren af The 13th Floor Elevators blev 71 år gammel
 
Roky Ericksons bortgang bliver bekræftet af hans bror Sumner Erickson over for Austin 360.

"Verden har mistet et stort lys og en utrolig sjæl," udtaler Sumner Erickson, som siden 2001 havde fungert som værge for broren, over for avisen. Roky Erickson blev 71 år gammel.

Dødsårsagen er ikke offentliggjort.

Psykedelisk pioner

Roky Erickson regnes for at være pioner inden for den psykedeliske rock. Han voksede op i Austin i delstaten Texas og var med til at grundlegge bandet 13th Floor Elevators sammen med Tommy Hall i 60'erne.

Bandet udgav debutalbummet The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators i 1966, og albummet huskes særlig for den ikoniske sang "You’re Gonna Miss Me".

Artiklen fortæller under sangen

Roky Erickson levede et vanskeligt liv, som er behørigt dokumenteret i 2005-dokumentarfilmen You’re Gonna Miss Me.

Han blev arresteret for besidelse af marihuana i 1969, og i et forsøg på at undgå den strenge fængselstraf på 10 år erklærede Erickson sig sindssyg i gerningsøjeblikket. Han blev i stedet dømt til at gennemgå en behandling med blandt andet elektrochok, som skulle præge resten af hans liv.

Kom tilbage

Erickson fik et comeback i midten af 00-tallet, og sommeren 2007 gav han sine første koncerter i Europa med stærke optrædener blandt andet på Roskilde og en udsolgt konsert i Royal Albert Hall i London. De følgende år spillede han flere koncerter i både København og Aarhus. Hans to sidste danske koncerter var i 2016 i Pumpehuset og på VoxHall. Året før havde han gendannet 13th Floor Elevators til en 50 års jubilæumskoncert under Levitation Festival i hjembyen Austin, Texas.

LÆS OGSÅ: På rutsjebanetur med den gamle syrerocker og et band, der kun glimtvist ramte bagkatalogets nerve


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA