x

Ny dansk musikpris for verdens- og folk-musik – du kan nominere

Ny dansk musikpris for verdens- og folk-musik – du kan nominere

Billedet: Kim Nyberg fra Afenginn, vinder af DMA Folk 2016 i kategorierne Årets Komponist og Årets Udgivelse (Opus)

Alle kan være med til at nominere 

Roots-musikgenrernes relativt nystartede organisation i Danmark, Tempi, der tidligere har været en del af DMA Folk og blev grundlagt i 2017, står bag en ny musikpris, der skal sikre, at verdens- og folkemusikken bliver hyldet i Danmark. OOawards er navnet, og prisen er ifølge bagmændene et skridt væk fra den traditionelle awardshow-tankegang og med anderledes priser et bud på fremtidens prisuddeling, der afspejler musikkens nye formater. Du kan også være med til at nominere kunstnere til prisen. 

OOawards vil bevæge sig væk fra traditioner og tage et opgør med vanetænkningen: 
 
“Roots-scenen i Danmark er mere levende og spændende end nogensinde før, og det er godt for mangfoldigheden og diversiteten på det danske musikscene. Det vil vi gerne markere. Derfor har vi, som noget helt nyt, besluttet at uddele priser til de artister, bands, ildsjæle eller formidlere, der gør noget ekstra spektakulært for at bringe musikken ud til publikum,” siger den daglige leder af Tempi, Torben Eik Jacobsen og fortsætter:
 
”Hvis vi skal gøre os bemærket med vores hædring – og den musik vi gerne vil – bliver vi nødt til at introducere et format, der både understreger værdien af den musik, vi arbejder med, og som er i stand til at følge med i den udvikling, der foregår omkring os. For eksempel er det gamle albumformat under pres fra digitale formater, som nye generationer af forbrugere for længst har taget til sig. Samtidig siger det ikke ret meget om musikkens rødder, at man har skrevet en sang, eller indspillet et album. Det er i mødet med publikum, magien opstår. Vi har derfor lavet et nyt format og nogle kriterier, der ikke er låst fast i dogmatiske kategorier, men som hædrer de indsatser, der bringer musikken ud til befolkningen og befolkningen sammen om musikken”  
 
OOawards har taget de to o’er fra ordet "roots", men de står også for oprindelse og omverden – og OO er derfor musik, der fortolker, fornyer eller formidler musikkens rødder. Alt fra danske folkemusiktraditioner til fjerne landes stilarter og moderne samplingkultur. 
 
OOawards-priserne kan gives for musikudgivelser og liveaktiviteter, men også andre indsatser, der i særlig grad er med til at udvikle eller udbrede musikken, for eksempel personer, der har arrangeret koncerter, formidlet musik via nye og gamle medier, engageret frivillige, indgået partnerskaber eller levendegjort musikalske traditioner. 
 
Det bliver en jury af otte fagpersoner fra musiklivet, som finder vinderne af OOawards i to kategorier, Music og Access, og den er sammensat, så den i højere grad end tidligere afspejler mangfoldigheden i musikkens verden. 
 
Som noget nyt kan alle kan være med til at nominere: 

”Vi vil gerne have hjælp af alle dem derude, der dyrker og arbejder med musikken, så vi vi har valgt at gøre nomineringsprocessen helt åben – alle kan nominere nogle, de synes gør en særlig indsats for at udbrede og udvikle musik med rødder. Man skal blot argumentere for, hvorfor et projekt, band eller person gennem en spektakulær præstation eller indsats fortjener særlig hæder,” forklarer Torben Eik Jacobsen. 
 
Et andet nyt element er, at juryen ikke kun tildeler hæder og statuetter, men også præmier, som vinderne kan bruge i den videre karriere. Det kan for være alt fra hjælp til pr, booking, indspilning, hjemmeside eller nye instrumenter. 

Alle kan nominere her frem til den 24. juni, hvorefter en mangfoldig fagjury vælger vinderne.

Hvor og hvornår vinderne bliver afsløret, bliver offentliggjort inden længe.

LÆS OGSÅ: Mesterligt udspil: indie-folk-rock og neoklassisk


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA