x

rosegold: Når hyppig kirkegang bliver til hiphop

rosegold: Når hyppig kirkegang bliver til hiphop

– Moderne r&b med inspiration fra gospel. Hiphop er ikke den eneste genre.

Således beskriver Ephraim, der udgør den ene halvdel af den fremstormende duo rosegold, gruppens musik. Duoen består af det unge brødrepar Joshua og Ephraim Duncan, der på meget kort tid har oplevet stor medvind. Deres kreativitet og afslappede attitude er ikke til at tage fejl af, da jeg en lørdag eftermiddag taler med dem, og hvor snakken bærer meget præg af deres kontrastfulde liv i henholdsvis England og Danmark. Brødrene er nemlig opvokset i London og bor nu i Kolding, hvor gospel og hyppig kirkegang er blevet erstattet med hiphop og r&b. 

– Vi begyndte at høre hiphop meget, meget sent. Det var først, da vi flyttede til Danmark for fem år siden, at jeg begyndte at udforske hiphop, forklarer Joshua, der efterfølges af sin storebror: – Et år før vi kom til Danmark, begyndte jeg at høre radio og downloade musik, uden vores forældre vidste det. Det var først i Danmark, at jeg begyndte at høre musik ordentligt.

”Vi er stadig ved at finde ud af det”
At brødrene har levet en beskyttet tilværelse i England, hvor de ikke blev udsat for andet musik end gospel og kirkemusik, er ikke til at høre i dag. De har skabt eget studie i Kolding og skaber hiphop-beats, der produceres selvsikkert og rutineret, som havde man dedikeret hele sit liv til det. Men det, der ligger til grund for rosegold virker da også til at være en dyb, kunstnerisk skabertrang.

– Det er ikke vigtigt, hvor meget popularitet vi får, for det er ikke det, vi gør det for, siger Ephraim, idet jeg spørger nysgerrigt ind til, hvordan det mon føles at få landsdækkende opmærksomhed i så ung en alder, og da jeg udtrykker min beundring over det faktum, at Joshua begyndte at producere i en alder af ni år, bliver det blot regnet som værende banalt og en selvfølgelighed. Talentet er ikke til at tage fejl af.

– Vi er stadig ved at finde ud af det hele, siger den mere stille bror, Joshua, der altid har vidst, at han ville producere og skrive musik. Broren Ephraim, der til dagligt arbejder på en sushirestaurant, har et andet punkt på træskolisten: – Jeg ved bare, at jeg vil være en stjerne, ha-ha! Ej, jeg har bare altid gerne villet lave noget inden for medieindustrien. Jeg har altid set mig selv som en kunstner, om det så skulle være musiker, skuespiller, koreograf eller fotograf, og begyndte nok at fokusere på det for omkring tre år siden.

Et personligt forhold til Gud
Livet i England bar således præg af kirkegang to-tre gange om ugen samt en religiøs og striks opvækst – en opvækst, der alligevel har sat sit spor på brødrene, som har formået at inkludere deres religiøse baggrund i deres musik, selvom det normalt ikke er en genre, man ville associere med inkarneret kristendom. Dagen i dag anser brødrene dog ikke sig selv som værende dybt religiøse.

– Jeg vil ikke anse mig selv som religiøs, men jeg tror og har et personligt forhold til Gud, siger Ephraim og fortsætter: – Alt det, jeg ønskede at lave i England, er det, jeg laver nu. Det handler om at vide, hvordan man holder ved sin tro, og hvor troen kun er mellem dig og Gud. Det er noget, der gror inde i dig og ikke har nogen effekt på andre.

Selvom brødrene ikke længere dedikerer deres liv til kirkegang, afspejler deres musik stadig det religiøse fokus, deres opvækst var centreret omkring. Dette ses især ved implementeringen af gospel i deres musikalske stil, og nummeret ”Ego Is Dead” fra debutalbummet indeholder sågar bønnen "Lord’s Prayer" (Fadervor, red.).

– Specielt med den sang tror jeg, at vores mor var glad for, at noget af det, hun har lært os, ikke er spildt, griner Ephraim og fortsætter: – Det har jo haft en effekt på vores liv, da vi er vokset op ud fra, hvordan man vokser op som kristen. Og naturligvis har det en effekt på vores måde at skrive musik på, da det blot er os, der lærer at udtrykke os.

rosegold har netop haft premiere på en dokumentarfilm, lavet i samarbejde med Red Bull Music, hvor brødrenes rejse fra London til Kolding samt lynkarrieren portrætteres. Dokumentarfilmen afspejler ligesom debutalbummet Adventures in Odyssey brødrenes kontrastfulde opvækst, som nu baner vejen for en karriere forsynet med store mængder talent, selvindsigt og gåpåmod.

HVEM? rosegold er en duo bestående af brødrene Joshua og Ephraim Duncan på henholdsvis 16 og 21 år, der er vokset op i et meget religiøst hjem i en søskendeflok på syv.

HVAD? Duoen producerer hiphop med et strøg af gospel. De blev sidste år en del af kataloget hos pladeselskabet Force One Music. På årets første dag udgav de debutalbummet Adventures in Odyssey, der blandt andet bragte singlerne ”Music Molly” og ”Waves” til overfladen. Brødrene afslører desuden, at de har en ny, vild single på trapperne, og at den lander på gaden om nogle uger.

HVOR? Brødrene voksede op i Croydon, London. Deres far kommer fra Ghana, mens deres mor har danske rødder. Den store familie flyttede til Kolding for fem år siden, hvor brødrene startede et lokalt hiphop-kollektiv, Rose Music, for unge kreative sind, som producerer og skriver musik i provinsbyen. Duoen pendler nu frem og tilbage mellem Kolding og København.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA