x

Ørken-blues-stjernen Bombino giver dansk koncert

Ørken-blues-stjernen Bombino giver dansk koncert

Den 12. november giver den lovpriste sanger, sangskriver og guitarvirtuos Bombino fra Niger i Vestafrika koncert i Store Vega

Oumara Moctar, bedre kendt som Bombino, har med sin eklektiske ørkenblues fået fans i hele verden. Sidste år udgav han sit sjette studiealbum, Deran, der blev nomineret til en Grammy – som den første udgivelse fra Niger nogensinde. I øvrigt udgivet af det amerikanske pladeselskab Partisan, der tidligere har udsendt danske Baby in Vain.

Bombino er kendt for sin stærke teknik, er blevet kaldt "The Hendrix of Sahel" (en region i Afrika, red.) og har fået fans i rocklegender som Keith Richards, Robert Plant og Josh Homme. Han kunne opleves på dette års Roskilde Festival til en meget rost koncert og besøgte også Alice i København og Atlas i Aarhus sidste år.

Under Tuareg-oprøret i 90'erne måtte Moctar, der tilhører Tuareg-folket, flygte sammen med sin familie og endte i en flygtningelejr i Algeriet. Det var her, han som 11-årig fandt en guitar og begyndte at lytte til gamle indspilninger af Jimi Hendrix, Dire Straits og den malinesiske stjerne Ali Farka Touré. Senere studerede han hos den anerkendte Tuareg-guitarist Haja Bebe, kom med i hans gruppe – og fik ved den lejlighed tilnavnet "Bombino" – og blev som 17-årig professionel musiker.

Bombinos udtryk og inspirationer tager et tydeligt afsæt i migrant-tilværelsen. På sproget tamasheq leverer han strofer om tuareqernes særlige bånd til ørkenen. Det er med udgangspunkt i dette folkefærds traditioner, at Bombino skaber sit udtryk.

GAFFA har flere gange givet Bombino femstjernede anmeldelser.

LÆS OGSÅ: Lysende ørkenrock fra Nigers stolthed

Billetsalget til koncerten er netop begyndt via vega.dk og Ticketmaster.dk

Varm op med en liveversion af "Tehigren", hvis originalversion er at finde på albummet Deran:

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA