x

Bruce Springsteen fylder 70

Bruce Springsteen fylder 70

I dag fylder en af rockens allermest markante figurer, sangeren og sangskriveren Bruce Springsteen, 70 år.

Bruce Frederick Joseph Springsteen blev født 23. september 1949 i en arbejderklassefamilie i Long Branch, New Jersey. Faderen var buschauffør og moderen advokatsekretær, og Bruce havde en ældre og en yngre søster. Som syvårig fik Bruce smag for musikken efter at have set Elvis Presley i tv. Som 13-årig købte han sin første guitar, og som 16-årig begyndte han at spille i band.

I sidste halvdel af 1960'erne spillede Springsteen med forskellige grupper, og det var her, han fik tilnavnet "The Boss", som han angiveligt ikke selv bryder sig om. I 1972 skrev han kontrakt med pladeselskabet Columbia, som stadig udgiver hans plader. I 1973 udsendte han sit debutalbum, Greetings From Asbury Park, N. J., der senere på året blev fulgt op af The Wild, The Innocent And & The E Street Shuffle. Musikerne bag Springsteen blev senere kendt som The E Street Band. Begge plader fik gode anmeldelser, men blev ikke de store salgssucceser.

LÆS OGSÅ: GAFFA mødte Springsteen: Læs det store interview fra 2016

I 1974 skrev musikanmelderen Jon Landau fra The Real Paper i Boston de senere ofte citerede ord: "I saw rock and roll future and its name is Bruce Springsteen". Landau meldte sig herefter på banen som manager og producer for Springsteen, en rolle han har bibeholdt til i dag (som producer dog kun til og med albummene Human Touch og Lucky Town, der udkom samtidig i 1992).

I 1975 udgav Springsteen albummet Born to Run, som var indspillet for et noget større budget end de to tidligere album. Albummet blev Springsteens kommercielle gennembrud, og resten er historie, fristes man næsten til at sige. Siden har Springsteen udgivet en lang række studiealbum, oftest sammen med The E Street Band. Hans bedst solgte album er Born in the USA fra 1984, som har solgt omkring 30 millioner eksemplarer.

Et album, der adskiller sig lidt fra de andre er We Shall Overcome fra 2006 med fortolkninger af folkesangeren Pete Seeger, indspillet med det til lejligheden sammensatte Seeger Sessions Band. Springsteens seneste studiealbum er Western Stars fra juni 2019, hans i alt 19. studiealbum og hans første siden We Shall Overcome uden The E Street Band. Springsteen har dog udtalt, at han for tiden arbejder på et nyt album med The E Street Band, og at de vil turnere i 2020.

LÆS OGSÅ: På detour med Bruce og orkester

I 2016 udgav Springsteen sin meget roste og velsælgende selvbiografi Born to Run. Fra 3. oktober 2017-15. december 2018 gav han i alt 238 solokoncerter på Broadway-teatret Walter Kerr Theatre, og showet er også udkommet som film på Netflix og på et livealbum.

LÆS OGSÅ: Springsteen-film: Et overbevisende one man show

Musikalsk er Springsteen inspireret af både folkemusik og rock'n'roll, og tekstmæssigt tager hans sange ofte udgangspunkt i livet i arbejderklassen. Han har højlydt støttet John Kerry, Barack Obama og Hillary Clinton ved deres respektive præsidentvalgkampagner og spillede ved indsættelsen af Barack Obama som præsident.

Springsteen har givet adskillige koncerter i Danmark, som regel med The E Street Band, senest i Parken i København og på CASA Arena i Horsens i 2016.

LÆS OGSÅ: Bossen sejrede i Horsens med The River-sange, sammenbidt alvor og storslået hitparade

Bruce Springsteen har til dato modtaget 20 Grammyer, to Golden Globes og en Oscar og har på verdensplan solgt omkring 135 millioner plader.

Bruce Springsteen var i perioden 1985-89 gift med skuespilleren Julianne Phillips. Parret gik fra hinanden, da Springsteen mødte korsangerinden Patti Scialfa, som han blev gift med i 1991, og som stadig synger med i The E Street Band, dog ikke altid live. Parret har tre børn, Evan James (født 1990), Jessica Rae (født 1991, i øvrigt en succesfuld springrytter) og Sam Ryan (født 1994).

LÆS OGSÅ: Guide: 20 ukendte Springsteen-perler


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA