x

Flækkede læber og forstuvede fødder: Q&A med single-og videoaktuelle MONTI


Hiphop-gruppen MONTI har i dag premiere på singlen ”ALRITE” med tilhørende musikvideo. Du kan se den øverst.

Med et flow så skarpt som en kniv i et sushikøkken og et band mere sikkert end hånden på en neurokirurg, er det aarhusianske fem-mands-band MONTI tilbage. De har netop smidt singlen ”ALRITE” på gaden – en sang, som de spillede til GAFFA-Prisen for godt en uge siden.

Bandets lyd, der ifølge frontmand og rapper Sebastian Bang Monti er groet op igennem et fundament af klamme gulvtæpper, skænderier og ”en helvedes masse kærlighed”, vender sig på ”ALRITE” imod en mere poppet og opløftende horisont end tidligere. Men på trods af solskinsfornemmelser er teksten en iscenesættelse af en jagt – en jagt efter følelsen af, at alt igen en dag er alright.

Med singleudgivelsen i baglommen og en optræden til GAFFA-Prisen i baghånden har MONTI taget en snak med GAFFA om netop disse to episoder.  

I leverede en fremragende præstation til GAFFA-Prisen. Hvordan var det at stå og vente på at tæppet gik op samt efterfølgende at spille på scenen?   

– Det var først der, vi blev rigtig nervøse. Alting op til gik så hurtigt. Men da man stod der, og vidste, at nu var der kun en vej ud af det her, og det var fremad, så ramte det én. Men i det sekund, tæppet gik op og salen bragede, lagde der sig bare en komplet ro i kroppen. Der var 100 procent fokus. Nok fordi vi havde øvet så intenst og var så klar. Samtidig var det også noget helt andet at spille for en crowd, der sidder ned. Vi er jo blandt andet vant til, at folk ødelægger sig selv til vores shows, så det her var noget helt andet. Det var først til sidst, da folk ligesom rejste sig og klappede, at vi rigtigt kunne fornemme, at folk åbenbart synes, det var helt vildt.  

LÆS OGSÅ: Aarhusiansk hiphop på internationalt niveau – og en kæmpe fest

Hvordan havde I det, efter tæppet gik ned, og hvordan var resten af jeres aften?  

– Først tænkte man, hvorfor ruller det ikke ned? Haha! Det føltes som en evighed at stå der og kigge tilbage på publikum. Det var lidt som om, at vi først opdagede, at der var nogen, der så med i det øjeblik, vi var færdige, og folk klappede. Jeg tror bare, vi zoomede helt ind i vores eget univers, indtil der var stille. Derefter skulle vi jo bevæge os rimelig stille og roligt ud i backstage, fordi showet jo ligesom bare kørte videre, og først dér gik vi amok! I jubelen fik Sebastian flækket sin læbe og Jesper forstuvede sin fod, så vi var rimelig oppe at køre. 

”ALRITE” er en af de to nye sange, I spillede til GAFFA-Prisen. Hvordan udvalgte i disse og hvorfor netop to nye?  

– Vi ville gerne vise verden, at vi ikke er et niche-hiphop-act. Men at vi har noget bred appel, som alle kan forstå, selvom tingene har en høj detaljegrad. Så ”ALRITE” – der er noget af det mest poppede, der udkommer – var et ret oplagt valg for at åbne vores univers til så mange som muligt.  

– Derefter var det helt vildt vigtigt for os at vise, hvad kernen af MONTI som live-act virkelig er. Det er dystert. Det er eksplosivt. Det er følsomt, og det er rå energi. Så ”FLATLINE” var oplagt måde at sige: ”Hey, vi er heller ikke bare et pop-act”. Det er ikke bare banaliteter og let tilgængelighed.  

Jeres nye single ”ALRITE” har premiere den 6. marts. Er I spændte på modtagelsen? 

– Helt vildt. Som sagt er det mere poppet end meget af det andet, vi har lavet. Og specielt i forhold til vores tidligere udgivelser. Så man kan godt være lidt bange for, at de folk, der har fulgt os tæt længe tænker: ”Åh, nej – så solgte de ud”. Men til dem vil vi klart sige: bare rolig. Vi har en masse forskelligt i støbeskeen.  

LÆS OGSÅ: Se GAFFA-Prisen 2020 på TV2 Zulu og TV2 Play

Musikvideoen til ”ALRITE” viser en dyster, men også humoristisk side af MONTI. På egen vis blander den altså sangens tosidede udtryk: det melankolske og muntre. Kan I sætte ord på tilblivelsen af musikvideoen og overvejelser undervejs?  

– Det var vigtigt for os at skabe en billedside, som udvidede sangens univers. Det skulle ikke være for banalt, og så skulle æstetikken bare ramme plet. Vi har taget nogle chancer den her gang, som vi nok ikke har haft modet til før.  

Hvornår kan vi forvente at høre mere musik fra MONTI, og hvordan arbejder I for tiden med nye sange?  

– Der er et album undervejs. Det kommer til efteråret. Inden da kommer der to singler. Men vi er bare i studiet konstant og hele tiden, så ideerne får jo bare liv. Så vi regner med, at der kontinuerligt kommer ting fra os, indtil der er flow, og så længe Warner Bros. gider udgive det! Vi snakkede også om at tage i Djurs Sommerland snart, bare for at lave noget andet sammen end musik. Eller paintball. 

Hvor og hvornår kan man se jer live i løbet af år, ligesom man kunne til GAFFA-Prisen?  

– Hold øje med os på Facebook og Instagram. Det kan være, der snart bliver offentliggjort noget. 

Du kan se MONTIs samt blandt andre Dizzy Mizz Lizzy, When Saints Go Machine og Rebecca Lous optrædener til GAFFA-Prisen 2020 i aften, den 6. marts, klokken 22.10 på TV2 Zulu. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA