Nyhed

Historisk stor hjælpepakke til aarhusiansk kulturliv

GAFFA.dk – alt om musik

Billedet: Publikum på det aarhusianske spillested VoxHall

"Vi er nødt til at træde til og yde hjælp, inden coronakrisen udvikler sig til en ødelæggende kulturkrise"

Kulturlivet styrtbløder grundet coronakrisen og de deraf følgende mange aflysninger, men nu kommer Aarhus Kommune og Salling Fondene de trængte kulturinstitutioner i Aarhus – herunder spillesteder – til hjælp med en ifølge kommunen selv historisk stor hjælpepakke på 75 millioner kroner. Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.


Der er tale om en en såkaldt 25-25-25-model, som vil bestå af følgende:

- 25 mio. kr. fra Aarhus Kommune i direkte kulturstøtte

- 25 mio. kr. fra Salling Fondene i direkte kulturstøtte


- 25 mio. kr. i fordelagtige lån fra Aarhus Kommune

"Det rige kulturliv er en vital del af byens DNA, og vi er nødt til at træde til og yde hjælp, inden coronakrisen udvikler sig til en ødelæggende kulturkrise. En særlig tak til Salling Fondene, som endnu en gang udviser velvillighed og vil være med til at donere til byens kulturliv," siger borgmester Jacob Bundsgaard.

”Kultur er en vigtig del af Aarhus. De mange kulturinstitutioner begejstrer og glæder hver eneste dag byens borgere og gæster. Kulturen og kunsten bringer os sammen som mennesker, og den beriger vores hverdag. Det vil vi fra Salling Fondene gerne være med til at sikre, at den også gør, når coronakrisen er overstået, ” siger formand i Købmand Herman Sallings Fond Jens Bjerg Sørensen.


De nærmere detaljer i hjælpepakken afhænger ifølge Aarhus Kommune af, hvordan og hvordan regeringen genåbner Danmark og hvilke eventuelt ændrede adfærdsmønstre, det giver for borgernes forbrug af kultur.

Det er også i modellen afgørende, at kulturlivet gør, hvad det kan for dels at fremskaffe fondsmidler, dels reducere i udgifter og dels sikrer, at der søges hjælp i de statslige hjælpepakker.

Magistraten i Aarhus skal, så hurtigt det er muligt behandle kulturaftalen i en indstilling, så den snarest kan blive vedtaget i Aarhus Byråd.


Ansøgninger vurderes individuelt og med en samlet vægtning af følgende kriterier:

  • Institutionen har et kunstnerisk/kulturelt alment formål (eller har aktiviteter, der er af kunstnerisk/kulturel karakter).
  • Institutionen modtager tilskud fra Aarhus Kommune eller har tidligere modtaget en donation fra Salling Fondene.
  • Institutionen har lidt et betydeligt økonomisk tab som følge af nedlukningen på grund af Covid-19, fx på grund af manglende billetindtægter.
  • Institutionen godtgør, at den har søgt de relevante statslige kompensationsordninger og andre relevante puljer fra fx private fonde, og at den ikke i tilstrækkeligt omfang er blevet kompenseret herved.
  • Institutionen godtgør, at den har gjort, hvad der er muligt i forhold til at reducere driftsudgifterne (herunder sendt medarbejderne på ferie, afspadsering o.lign.).
  • Institutionens muligheder for efter genoplukningen igen at indtage dens væsentlige rolle og opretholde et relevant aktivitetsniveau er væsentligt påvirket af konsekvenserne af nedlukningen på grund af Covid-19.
ANNONCE