x

Danmarks Smukkeste Festival uddeler legater

Danmarks Smukkeste Festival uddeler legater

Traditionen tro har Danmarks Smukkeste Festival i Skanderborg under festivalen uddelt årets Polka Verner Legat. Legatet, der er indstiftet af komikerne Søs Egelind og Kirsten Lehfeldt, går til en eller flere, der har gjort et godt stykke arbejde for musikken og består af penge indsamlet ved salg af festivalmerchandise og særlige Skanderborg-effekter, tilsat ekstra penge fra festivalen.

I år er legatet på 191.824 kroner, som bliver delt ligeligt mellem Turid "Guf" Hanevold, leder af Danmarks Smukkeste Festivals backstage-restaruant og indehaver af rockhotellet Brundby Hotel på Samsø, og den skanderborgensiske sanger og sangskriver Peter Sommer.

Turid "Guf" Hanevold var kvinden, der åbnede Danmarks nok første restaurant på en rockfestival, nemlig på Skanderborg Festival i 1986. Hun har i 20 år drevet backstage-restauranten på selv samme festival og har dermed lavet mad til utallige musikere og hjælpere. Hun har desuden i en årrække drevet det såkaldte rockhotel Brundby Hotel på Samsø og dermed slået et slag for, at også de mere afsidesliggende dele af Danmark får deres livemusik.

Peter Sommer, der er opvokset i Skanderborg og efter en tur i Århus og København nu er bosat i Ry 10 kilometer fra Skanderborg, får prisen for dels at have sat Skanderborg på det musikalske Danmarkskort - ikke mindst med sangen "8-6-6-0" og ved at have sat fokus på en række lokale kunstnere, eksempelvis Carsten Hentze, Klaus Handsome og afdøde Bo Ark - dels for at have bidraget til både den danske sangskat og det danske sprog. Som prisoverrækkeren, Kirsten Lehfeldt, gjorde opmærksom på i sin takketale, så har Peter Sommer om nogen lært danskerne forskellen på at snakke og tale, og hun hyldede hans udtryk "man hamrer løs på en åben dør" som et sjældent rammende udtryk for at føle sig frustreret.

Efter overrækkelsen fangede GAFFA Peter Sommer for en kommentar.

- Det er svært ikke at bruge ordet fantastisk. Det er svært at få så meget ros. Men det er fantastisk. Ikke mindst fordi festivalen betyder så meget for mig. Jeg er kommet her, siden jeg var teenager og var nødt til at rydde op, fordi jeg ikke havde råd til billetten. Så fik jeg senere råd til billetten, og siden igen fik jeg en guitar og begyndte at spille her. Jeg synes, at Skanderborg-festivalen rummer alle facetter af et liv, alle følelser. Så det er stort.

Hvad skal du bruge pengene til?
- Jeg tager til San Francisco med familien lige før nytår og bliver der i to måneder. Det bliver både ferie og arbejde, smiler Peter Sommer, der danner par med sangerinden og sangskriveren Lise Westzynthius. Sammen har de sønnen Ivan på to år, og det er altså de tre, der sammen drager vestpå til nytår. Billetterne er købt, understreger Peter Sommer. Peter Sommer og Lise Westzynthius kan i øvrigt opleves live sammen på Danmarks Smukkeste Festival lørdag eftermiddag.

Blandt tidligere modtagere af Polka Verner Legatet kan nævnes Otto Bradenburg, Annisette (Savage Rose) og Tina Dickow.

Peter Sommer på MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA