x

Engage Festival aflyser – og planlægger hyldest til dem, der passer på fællesskabet

Engage Festival aflyser – og planlægger hyldest til dem, der passer på fællesskabet

Billedet: Mette Frederiksen (der dengang var midt i en valgkamp og endnu ikke blevet statsminister) og festivalleder Jeppe Michael Jensen på Engage Festival 2019

"Det er slemt, men veteranerne har prøvet værre, så vi er fast besluttet på ikke at give op"

Arrangørerne bag Engage Festival, der skulle have fundet sted på Refshaleøen den 23. maj og på Skive Kaserne 22. august, har nu officielt aflyst festivalen grundet regeringens forbud mod store forsamlinger. Samtidig annoncerer de en hyldestfest til dem, der passer på fællesskabet – uanset om det foregår i uniform eller kittel. Hyldestfesten er planlagt til om muligt at finde sted den 5. september på Danmarks flagdag for udsendte soldater – med bevidstheden om, at forsamlingsforbuddet, der indtil videre varer til og med 31. august, kan risikere stadig at gælde til den tid. Derfor arbejder arrangørerne også med muligheden for at udskyde festen.

Magtens Korridorer, Pernille Rosendahl, Carpark North, Scarlet Pleasure, Frog Leap Studios, Sonja Hald, Torben Chris, Thomas Hartmann og Simon Talbot skulle alle have optrådt til årets Engage Festival, der siden 2017 har hyldet Danmarks veteraner, som også står bag planlægningen og afviklingen af festivalen. Festivalen plejer at blive afholdt på Refshaleøen, og i år var det så planen, at den skulle udvides til også at finde sted på Skive Kaserne. Det satte coronapandemien som bekendt desværre en stopper for, men arrangørerne giver ikke op.

"På mange måder var udvidelsen af festivalen det store håndgribelige bevis på succesen. Vi tiltrækker stadig mere markante kunstnere og har flere nye tiltag i år. Ligesom for andre kulturbegivenheder er det et enormt hårdt slag for festivalen, og refusionen af billetterne så tæt på arrangementerne er selvsagt en økonomisk katastrofe. Til gengæld forstår vi om nogen, at man i en krisesituation er nødt til at træffe svære beslutninger, og vi bakker helt op om alle tiltag, der kan hjælpe Danmark igennem krisen. Det er slemt, men veteranerne har prøvet værre, så vi er fast besluttet på ikke at give op," siger Jeppe Michael Jensen, ophavsmand og initiativtager i en pressemeddelelse.

Enorm velvilje

Folk med billetter til Engage vil kunne få pengene retur eller vælge at donere pengene til Veteranfondens fortsatte arbejde. Veteranerne har nemlig en ambitiøs plan. Holdet arbejder intensivt på en fest, der skal samle landet i en hyldest til alle, der har tjent Danmark som udsendte eller i kampen mod Corona. Det skal ideelt set ske på Danmarks flagdag for udsendte soldater, den 5. september.

Selvom arrangørerne er helt bevidste om, at det langtfra er sikkert, at Danmark er klar til store forsamlinger på det tidspunkt, er datoen sat for at have et konkret sigte. Dog er arrangørerne indforstået med risikoen for yderligere forsinkelser, og de arbejder derfor med flere alternativer for at kunne følge de gældende retningslinjer.

"Denne krise har på alle måder vist, hvor meget vi skylder de mennesker, som påtager sig ansvaret for at passe på os alle sammen, og hvor meget samfundssind, der er i Danmark. Det er ikke tilfældigt, at Coronakrisen er blevet sammenlignet med en krig, og at sundhedspersonalet er Danmarks udsendte i en kritisk mission, hvor de sætter fællesskabet og landets interesser over sig selv. Det er beundringsværdigt, og derfor planlægger vi en fælles hyldest, når vi alle atter kan mødes, og vi synes, det er passende, at flagdagen deles med de helte, der lige nu står i forreste række – uanset om vi kan afvikle begivenheden til september, eller vi må vente lidt endnu," siger Jeppe Michael Jensen.

Festivalledelsen har med egne ord oplevet en enorm velvilje fra såvel kunstnere som leverandører og samarbejdspartnere, men understreger, at mange detaljer stadig skal falde på plads, inden de kan melde planerne endeligt ud.

"Vi er klar over, at vi kan risikere at måtte ændre planer flere gange. Det er krisens natur og et vilkår, veteraner er vant til at arbejde under. Men vi skal ikke kun lægge planer for det triste. Vi skal også planlægge mulighederne. Der kommer en dag, hvor vi sammen kan feste og hylde dem, der fortjener det. Det er håbet, at den nationale hyldestfest kan finde sted på Kastellet nær Amalienborg i København og på Skive Kaserne, og at man vil kunne samle de fænomenale kunstnere, som allerede var programsat til sommerens arrangementer, suppleret med andre stærke, danske navne," siger Jeppe Michael Jensen og afslutter:

"Hyldestfesten, der bærer arbejdstitlen Engage – Salute, er ligesom selve festivalen åben for alle, der har lyst til at deltage. Både veteraner og sundhedspersonale vil blive inviteret til gratis deltagelse, i det omfang arrangementet kan løbe rundt økonomisk."

LÆS OGSÅ: Kulturminister Joy Mogensen om sin musiksmag: – Jeg var en håbløs poptøs som teenager

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA