x

Spillestedet Atlas går uvis fremtid i møde

Spillestedet Atlas går uvis fremtid i møde

Billedet: The Murder Capital på scenen på Atlas, februar 2020

I sidste uge udpegede Statens Kunstfond 19 regionale spillesteder for perioden 2021 til 2024. Imens Fonden VoxHall i Aarhus har fået halveret sin støtte, er den tilknyttede scene Atlas helt blevet overset. Det betyder, at Atlas skal ”gentænkes” og kan risikere lukning.

Fonden VoxHall fik sig i sidste uge en slem skuffelse, da Statens Kunstfond øremærkede sin støtte til landets regionale spillesteder.

Støtten til det aarhusianske venue er nu faldet fra 2,2 millioner kroner årligt til én million kroner og er udelukkende forbeholdt spillestedets ene scene – VoxHall. Det betyder at den anden scene – Atlas, der repræsenterer de smalle genre – nu risikerer at skulle dreje nøglen om.

”Med beslutningen om fuldstændig at bortprioritere Atlas demonstrerer Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for Musik en manglende vilje til at støtte genrerne jazz, folk og world i Aarhus. Det vækker enorm forundring i Fonden VoxHall, som på intet tidspunkt har modtaget kritik fra projektstøtteudvalget for vores kunstneriske indhold,” forklarer VoxHalls booker Tom Fjederholt i Fonden VoxHalls nyhedsbrev.

Han påpeger også, at denne beslutning splitter Fonden Voxhall ad:

”Vi har søgt som én enhed, og med beslutningen om kun at yde støtte til den ene af vore to scener, må hele virksomheden gentænkes” tilføjer Tom Fjederholdt.

LÆS OGSÅ: Festivalaflysninger tvinger leverandører i knæ – er der hjælp på vej?

Statens Kunstfond har truffet beslutningen, da de mener, at Atlas ikke har ”nået et tilfredsstillende niveau”. Denne kritik kan Astrid Elbek, bestyrelsesformand i Fonden VoxHall, ikke genkende:

“Den kritik har vi overhovedet ikke hørt før. Det er vi virkeligt rystede over. Man har måske haft nogle forhåbninger, som vi ikke har kunnet indfri. Der har vi også været låst af, at tilskuddet har været faldende over en årrække,” udtaler hun ifølge Aarhus Echo.

Atlas blev delvist etableret af Statens Kunstfond, og Astrid Elbek mener derfor også, det er ”mærkeligt”, at fonden 10 år efter åbningen vælger at trække støtten.

Michael Bojesen, udvalgsleder af projektstøtteudvalget for musik ved Statens Kunstfond, mener dog, at de smalle genrer bliver bedre formidlet hos andre spillesteder, og det derfor giver god mening at justere støtten:

”VoxHall har reelt drevet to spillesteder, nemlig Atlas for de smalle musikgenrer og VoxHall for de mere kendte kunstnere. Vi ser rigtig gode muligheder i at fortsætte VoxHall-delen som regionalt spillested. De smalle genrer vil være bedre formidlet på Radar og det nye Train, og det giver derfor efter vores vurdering bedre mening at samle opgaven hos dem. Med både Train, VoxHall og Radar står Aarhus stadig som et helt særligt kraftcenter for rytmisk musik,” skriver han i en mail til Aarhus Echo.

Han tilføjer også, at Atlas kan søge om honorarstøtte ligesom andre rytmiske spillesteder, som Atlas vil have gode chancer for at blive tildelt.

LÆS OGSÅ: Koncerter i coronaens tid – hvad tænker spillestederne om genåbning?

De 19 regionale spillesteder modtager et statstilskud på mellem 1,0 og 3,6 millioner kroner årligt, imens der i alt bliver sat 32,7 millioner kroner af til dem om året. Vega i København modtager som den eneste det maksimale beløb på de 3,6 millioner kroner.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA