x

NY UNDERSØGELSE: Forsvindende få kvinder på hitlisterne

NY UNDERSØGELSE: Forsvindende få kvinder på hitlisterne

På trods af et intensiveret fokus på musikalsk ligestilling er kvinder stadig underrepræsenterede på hitlisterne. Det viser en ny opgørelse fra Rolling Stone.

19 af de 100 mest populære sange fra 2020 har en kvinde som afsender. På albumfronten gælder det for 17 af de 100 mest lyttede album i 2020.

Det viser en ny undersøgelse af Rolling Stone, der netop har offentliggjort en hitliste over de mest populære sange og albums i den første halvdel af 2020. Hitlisten er beregnet ud fra en vægtning af salg og streaming. I modsætning til Billboard medregner listen ikke radioafspilninger.

Sammenlignet med hele 2019 er antallet af sange med kvinder faldet med syv procent, mens antallet af kvindealbums er steget med en. 

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: "Hun skal fandeme ikke komme her og have det godt med sig selv"

Kvinderne er relativt godt repræsenterede i top 10 på sanglisten, hvor fire sange er af kvinder.

Dua Lipa er den bedstplacerede, da hun indtager fjerdepladsen med “Don’t Start Now.” Hun efterfølges af Doja Cat og Megan Thee Stallion. På ottendepladsen er Tones and I med "Dance Monkey". På hele listen er dog mindre end hver femte nummer lavet af en kvindelig artist. 

Billie er bedst

På albumlisten er Billie Eilish den eneste kvinde i top 10, da hendes album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? sidder på niendepladsen. Hun er også den eneste kvinde med to udgivelser på listen, da ep'en Don't Smile at Me er nummer 49.

Lady Gaga og Selena Gomez er de to eneste kvinder, hvis albums debuterede på førstepladsen. Dog har begge sidenhen klaret sig relativt dårligt. Chromatica af Lady Gage indtager nittendepladsen, mens Rare af Gomez er nummer 37 på listen.

Når kvinderne er fraværende på listerne, skyldes det ifølge Rolling Stone ikke, at kvinder generelt skal engagere sig mere i musik. Som argument referereres der til en undersøgelse, der viser, at kvinder er mere aktive end mænd indenfor kreative felter såsom kunst, musik og litteratur.

LÆS OGSÅ: LYDMOR-KOMMENTAR: Så er det nok, Ekstra Bladet!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA