x

Filminstruktøren bag "The Wall" og "Evita" er død

Filminstruktøren bag "The Wall" og "Evita" er død

Alan Parker blev 76 år

Den engelske filminstruktør Alan Parker er død efter længere tids sygdom, 76 år gammel, skriver Variety.

Parker var blandt andet kendt for de musikorienterede spillefilm eller regulære musicalfilm Bugsy Malone (1976), Fame (1980), Pink Floyd – The Wall (1982), The Commitments (1991) og Evita (1996).

Bugsy Malone, Parkers første spillefilm, var en gangster-parodi-film fra depressionstiden i USA med nyskrevet musik af Paul Williams og børn i hovedrollerne som voksne, blandt andre en 13-årig Jodie Foster. Fame omhandlede livet på en talentskole for sangere og dansere med nyskrevet musik af Michael Gore og er blandt andet kendt for titelsangen sunget af Irene Cara.

The Wall med sangeren Bob Geldof i hovedrollen var baseret på Pink Floyds storsælgende album med samme titel udgivet i 1979, mens The Commitments var en filmatisering af Roddy Doyles roman af samme navn fra 1987 om et irsk arbejderklasse-soulband. Filmen var med til at sætte gang i en af hovedrolleindehaverne, Andrew Strongs sangkarriere. Musikken i filmen var coverversioner af soulklassikere med blandt andre Al Green, Aretha Franklin og Otis Redding.

Evita med Madonna i hovedrollen var baseret på Andrew Lloyd Webber og Tim Rices konceptalbum fra 1976 om den argentinske præsidentfrue Eva Perón og den efterfølgende musicalopsætning fra 1978.

Alan Parker instruerede derudover en række meget forskellige film, blandt andre Midnight Express (1978), Birdy, med musik af Peter Gabriel (1984), Mississippi Burning (1988) og The Life of David Gale (2003), der blev hans sidste af i alt 14 spillefilm og havde Kevin Spacey i hovedrollen. Filmen blev dog ikke nogen større succes modsat mange af Parkers tidligere film.

Parker indledte karrieren som tekstforfatter på et reklamebureau og begyndte herefter at instruere tv-reklamer, som han fik stor succes med, inden han begyndte at arbejde med film.

Instruktøren blev nomineret til to Oscars, tre Golden Globes og otte BAFTA-priser (britisk filmpris, red.) og modtog fire BAFTA-priser. Hans film Birdy blev i 1985 tildelt juryens specialpris ved filmfestivalen i Cannes. 

LÆS OGSÅ: 30 år siden i dag: Mere end 350.000 deltog i legendarisk Berlin-koncert

Se traileren til Pink Floyd – The Wall:

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA