x

Sommerkoncerter i Kong Arthurs hule

Sommerkoncerter i Kong Arthurs hule

Selv kalder hotellets ledelse gårdhaven for Københavns bedst bevarede hemmelighed. Og sandt er det da, at oasen inde bag Hotel Kong Arthurs tilbagetrukne facade ved søerne for mange er ukendt.

Men ét segment i befolkningen kender hotellet og dets hemmelighed: musikerne. Eller sagt mere præcist: jazzmusikerne. For Kong Arthur har i årtier været jazzmusikernes foretrukne base i København. Af samme grund er der mange, lange historier om Oscar Peterson og alle de andre større eller mindre koryfæer, der har boet, jammet og i det hele taget sat deres finger- og fodaftryk på hotellet.

I sommer, hvor Kong Arthur – under Copenhagen Jazz Festival – endnu engang skulle have summet af jazzet liv og lyd, har Corona-krisen henlagt både hotel og gårdhave noget nær øde. Fra en sædvanlig belægningsprocent i juli måned på 95 er hotellet i år nede på 35 – og dét tal kan hotellet altovervejende takke uvant mange danske turister for.

De har til gengæld – ud over albuerum – fået et ”gave” med i købet. Sammen med andre, der specifikt har købt billet, har de nemlig fået adgang til en række koncerter under overskriften: ”Simonas Summer Lounge”. Simona er den dansk-palæstinensiske percussionist, Simona Abdallah, som efter små tre år i Libanon og Ægypten er vendt tilbage til Danmark, og som til gengæld for et ophold på hotellet har budt sig til som kurator og booker. Med Simona som vært har hotellet således åbnet Københavns bedst bevarede hemmelighed – som en kærkommen håndsrækning til musikere uden publikum og publikum uden musikere.

”Sagen var jo den, at vi reelt var i krise,” fortæller hotellets driftsdirektør, Helle Hessellund Bisholm. ”Men da vi langsomt åbnede til en ny virkelighed – uden udenlandske turister – og pludselig blev introduceret til Simona, besluttede vi os for at lægge nye skinner ud, samtidig med at vi kørte i toget. Ikke bare satte vi nye events i søen sammen med vores samarbejdspartnere og leverandører, vi besluttede os også for at række hånden ud til musikerne igen.”

”Vi kan ganske vist kun have 100 mennesker siddende i gården, men det gør musikernes koncerter eksklusive. Og selv om det historisk mest har været jazzmusikere, vi har haft boende, har vi hilst Simonas mere mangfoldige musikprogram velkommen. Vi havde brug for musikken, tog chancen med Simona og har været glade for at kunne give musikerne adgang til at spille og på den måde støtte kulturen. Ikke dermed sagt, at vi har lavet programmet for at være søde ved musikere, men de har givet hotellet noget nyt, og derfor har vi også besluttet os for at forlænge programmet september med.”

Simona Abdallah har ikke bare været kurator og booker, hun har også været den meget synlige vært og ved alle koncerter selv optrådt med de gæstende musikere – heriblandt med Rasmus Lyberth, Bilal Irshed og Sousou & Maher Cissoko.

”Og det har været vildt fantastisk. Både det, at jeg selv er blevet modtaget med åbne arme af hotellets ledelse, og det at musikerne stiller op og giver alt, hvad de kan i deres medvirken til genoplivningen af live-musikken. Det er min tro og mit håb, at de med deres optrædener ikke bare kan være med til at afsløre byens bedst bevarede hemmelighed, men også at de kan lægge skinner ud til flere koncerter. Og at publikum med dem vil opdage den skønne oase, der er her – midt i København,” siger Simona Abdallah og slår ud med armene i den solbeskinnede gårdhave.

Selv er hun taknemmelig for at møde velvilje fra det danske hotels side efter næsten tre år i udlandet. Men hun er også glad for at mærke den sult, hvormed musikerne i hendes program går til koncerterne.

”Det har været en ren fornøjelse.”

Fornøjelsen synes hun at dele med musikerne, som beredvilligt stiller op. Indenfor de næste uger optræder blandt andre Benjamin og Marie Carmen Koppel (13. august), Lars Lilholt (17. august) og Isam B (22. august).

Hotellets ledelse er også fornøjet. Derfor forlænges Simonas Summer Lounge september med – da i ny forklædning, som Simonas Jazz Lounge. Hver fredag og lørdag aften i september måned vil percussionistens lounge således byde på en variation af danske jazznavne af høj kvalitet.

For nærmere info om programmet: se Simona Abdallahs Facebookside.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA